Hoe katten en koeien kinderen beschermen tegen astma

UNIVERSITEIT VAN ZURICH

Het is bekend dat microben op boerderijen kinderen beschermen tegen astma en allergieŽn. Maar zelfs niet-microbiŽle moleculen kunnen een beschermend effect hebben. Immunologen van de Universiteit van ZŁrich hebben aangetoond dat een sialinezuur dat bij boerderijdieren voorkomt effectief is tegen ontsteking van het longweefsel. Deze studie biedt een breed scala aan perspectieven voor het voorkomen van allergieŽn.

Meer en meer mensen lijden aan allergieŽn en astma. In de afgelopen decennia zijn deze ziekten enorm gestegen in geÔndustrialiseerde landen. Ongeveer 30 procent van de kinderen heeft allergieŽn - met uitzondering van boerenkinderen. Bij boerderijkinderen neemt de ziekte minder dramatisch toe dan bij hun vrienden die in hetzelfde dorp leven, maar niet op een boerderij. Microben die zich voordoen in hogere hoeveelheden en in grotere diversiteit op boerderijen, beschermen boerenkinderen tegen allergieŽn en astma. Een omgeving die niet erg hygiŽnisch is, heeft een positief effect op de ontwikkeling van het immuunsysteem, omdat het leert om niet te reageren op onschadelijke materialen zoals bij allergieŽn.

Een siaalzuur fungeert als bescherming
Niet alleen microbes beschermen tegen astma, maar ook boerderijdieren: katten en koeien en het drinken van verse melk kunnen ook astma voorkomen, volgens het team van onderzoekers onder leiding van Remo Frei van het Zwitsers Instituut voor Allergie en Astma Onderzoek van de Universiteit van ZŁrich in samenwerking met het Centrum voor Allergie Onderzoek en Onderwijs (CK-CARE) in Davos en het Kinderhospitaal van Oost-Zwitserland in St. Gallen: "Vroegtijdige contact met dieren en het verbruik van voedsel van dierlijke oorsprong reguleert de ontstekingsreacties van het immuunsysteem, "zegt immunoloog Frei. Uit zijn studie blijkt dat een niet-microbiŽle stof, een siaalzuur, verantwoordelijk is voor dit mechanisme. Deze stof komt veel voor bij gewervelde dieren - en dus bij veel landbouwdieren - maar niet in het menselijke organisme: N-Glycolylneuraminezuur (Neu5Gc).

Antilichamen als maat voor contact met boerderijdieren
Gebaseerd op een genetische mutatie produceren mensen geen Neu5Gc. Ze kunnen wel sialinezuur absorberen door contact met dieren of door voedsel van dierlijke oorsprong te eten en het zo te integreren in hun glycoproteÔnen. Contact met Neu5Gc triggert een antilichaamreactie bij mensen, die kan fungeren als maatregel voor contact met Neu5Gc, dat wil zeggen bij boerderijdieren. De onderzoekers onder leiding van Remo Frei, hebben de concentraties van Neu5Gc-antilichamen gemeten in de serummonsters van kinderen in het kader van twee epidemiologische studies die door de Europese Unie werden gefinancierd (PARSIFAL en PASTURE-studie).

Gegevensvergelijkingen van meer dan duizend kinderen
Uit een vergelijking van de Neu5Gc-antilichaamconcentratie bij meer dan duizend kinderen en de aanwezigheid van astma is duidelijk aangetoond dat boerderijkinderen veel meer antilichamen tegen Neu5Gc in hun bloed hebben - en kinderen met meer antilichamen hebben aanzienlijnk minder last van astma," zegt Frei. Het positief effect van sialinezuur Neu5Gc op het ademhalingsstelsel werd bevestigd met behulp van een muismodel: de Neu5Gc-moleculen die met voedsel werden ingenomen verbeterden de longfunctie van de muizen, waardoor de astmasymptomen verminderden.

Van boerderij effect tot allergie preventie
Om het mechanisme te begrijpen hoe Neu5Gc het humane immuunsysteem beÔnvloedt, hebben onderzoekers verschillende cellen van het immuunsysteem, die een rol spelen tijdens een ontstekingsreactie, geanaliseerd. Met een interessant resultaat - zowel bij de geteste dieren als op het diermodel blijkt: contact met Neu5Gc verminderde niet immunoglobuline E, het antilichaam dat vaak voorkomt bij allergische reacties, maar het initieert een anti-inflammatoire reactie van het immuunsysteem. "Dit vindt plaats via zogenaamde regulerende T-cellen, die talrijker aanwezig zijn,Ē legt Frei uit. "Deze T-cellen dempen onjuiste reacties van het immuunsysteem en hebben een sterk anti-inflammatoire werking. Onze onderzoeksresultaten bieden mogelijkheden voor het overbrengen van het beschermende effect van boerderijen op alle kinderen. Op deze manier kunnen we een belangrijke basis leggen voor effectieve allergiepreventie. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica