Onderzoekers vinden link tussen voedselallergieŽn en angst bij kinderen

COLUMBIA UNIVERSITY'S MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Onderzoekers van Columbia University's Mailman School of Public Health en het Albert Einstein College of Medicine onderzochten het verband tussen voedselallergieŽn en angststoornis en depressie bij kinderen uit een overwegend laag sociaaleconomische minderheidsgroep. De resultaten lieten zien dat angstgevoelens overheersten bij die kinderen met een voedselallergie. VoedselallergieŽn werden niet in verband gebracht met symptomen van depressie bij kinderen of symptomen van angst of depressie bij hun ouders/verzorgers. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het Journal of Pediatrics.

VoedselallergieŽn komen steeds vaker voor bij de jeugd in de V.S. met recente percentages tot wel 8%. Tot nu toe was weinig bekend over het veelvuldig voorkomen van voedselallergieŽn bij lage sociaaleconomische etnische minderheden.

De onderzoekers bestudeerden 80 jonge patiŽnten tussen 4-12 jaar, gemiddeld 8 jaar oud, mŤt en zonder voedselallergie, en hun ouders/verzorgers uit ambulante kinder-stadsklinieken in de Bronx, New York. Ze controleerden op astma diagnoses bij de kinderen, omdat angst- en stemmingsstoornissen meer voorkomen bij jeugdastma, vooral bij lage sociaaleconomische minderheidskinderen.

Onder de kinderen met een voedselallergie rapporteerde 57% symptomen van angst, vergeleken met 48% van de kinderen zonder een voedselallergie. Ongeveer 48% van de kinderen had depressieve symptomen, met of zonder een voedselallergie.

ďHet beheersen van een voedselallergie kan kostbaar zijn, zowel op het gebied van de boodschappen, bereiden van maaltijden, en de kosten van epinefrine auto-injectoren, die jaarlijks vervangen moeten worden,Ē zegt Renee Goodwin, PhD, van het Department of Epidemiology van de Mailman School of Public Health, en hoofdauteur. ďDeze vereisten kunnen zorgen voor nog meer angst en zorgen bij diegenen met minder financiŽle draagkracht en de angstsymptomen bij kinderen en hun ouders/verzorgers nog meer verhogen.Ē

De resultaten suggereren dat een voedselallergie vooral gerelateerd is aan verhoogde sociale onrust en angst voor sociale afwijzing en vernedering. ďEr is een aantal mogelijke verklaringen voor de gevonden relatie tussen de diagnose voor voedselallergie en verhoogde sociale angstgevoelens bij deze groep jonge patiŽnten,Ē merkt dr. Goodwin op. Het beheersen van een potentieel levensbedreigende toestand kan angst uitlokken, en sommige kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, een verhoogde toestand van sociale angst ervaren omdat zij ďandersĒ zijn dan andere kinderen, en door de manier waarop volwassenen in een bepaalde situatie met voedselallergiŽn omgaan.Ē

De onderzoekers wijzen ook op een mogelijke verklaring voor het niet vinden van een relatie tussen voedselallergie en depressie bij kinderen. De voorbeeldgroep was jong, en de gebruikelijke leeftijd voor het begin van een depressie is aanzienlijk later dan van angstgevoelens. ďHet zou de moeite waard zijn om deze verbanden te onderzoeken bij oudere tieners en jong volwassenen met een voedselallergie die het risico lopen op een beginnende depressie, vooral omdat beginnende angstgevoelens in verband staan met een verhoogd risico op een erop volgende depressie,Ē zegt Jonathan Feldman, PhD, professor bij Ferkauf Graduate School of Psychology, Yeshiva University.

ďMet de gangbare voedselallergiŽen van vandaag de dag, blijft voorlichting op scholen een prioriteit,Ē zegt dr. Goodwin. ďGezien de sterke associatie tussen voedselallergie en sociale angststoornissen bij kinderen, is onderzoek naar de relatie voedselallergie-mentale gezondheid zeer gerechtvaardigd in klinieken, scholen en gemeenschappelijke instellingen, wat kan helpen bij de ontwikkeling van interventies.Ē

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica