Huisdieren kunnen allergie en overgewicht verminderen


Universiteit van Alberta Faculteit voor Geneeskunde & Tandheelkunde.

Nieuw onderzoek toont aan dat een hond in huis vanaf vroege leeftijd invloed heeft op de darmbacteriŽn en het immuunsysteem stimuleert.

Als je een reden nodig hebt om een hond in huis te houden dan is dit er ťťn: hij helpt je kinderen beschermen tegen allergieŽn en overgewicht.

Een nieuwe studie aan de universiteit van Alberta toont aan dat baby's uit gezinnen met huisdieren - 70 procent daarvan waren honden - meer twee soorten bacteriŽn in de darmen hadden die geassocieerd worden met een lager risico op allergische aandoeningen en obesitas.

ďEr is een kritische tijdspanne vooraleer darmimmuniteit en bacteriŽn zich gezamenlijk ontwikkelen en leiden tot veranderingen in de immuniteit", zegt Anita Kozyrskyj, pediatrische epidemioloog en ťťn van 's werelds toonaangevende onderzoekers op gebied van darmbacteriŽn - micro-organismen die in het spijsverteringskanaal van mensen en dieren leven.

De nieuwste bevindingen van Kozyrskyj en het werk van haar team zijn gebaseerd op de studie van fecale monsters verzameld bij kinderen die deel uitmaakten van de Canadese Healthy Infant Longitudinal Study, een 20 jarige studie bij kinderen die opgroeiden met honden en lichte astmaproblemen vertoonden.

De theorie is dat de blootstelling aan vuil en bacteriŽn vroeg in het leven - bijvoorbeeld langs de vacht van een hond - vroege immuniteit kan creŽren, hoewel de onderzoekers niet zeker weten of het effect optreedt door de bacteriŽn op de harige vrienden of door overdracht door aanraking zei Kozyrskyi.

Haar team van 12 onderzoekers, met inbegrip van co-auteur en post-doctoraal onderzoeker Hein Min Tun, brachten de wetenschap een stap dichter bij het begrijpen van het verband, door de ontdekking dat de blootstelling aan huisdieren in de baarmoeder of tot drie maanden na de geboorte twee soorten bacteriŽn, Ruminococcus en Oscillospira, vermeerdert die zijn gekoppeld met een verminderde allergie bij kinderen en obesitas, respectievelijk.

ďHet aantal van deze twee bacteriŽn was dubbel zo hoog bij de aanwezigheid van een huisdier," zei Kozyrskyj, eraan toevoegend dat contact met een huisdier indirect van invloed was op het darm microbioom - van hond tot moeder naar het ongeboren baby - tijdens de zwangerschap en tijdens de eerste drie maanden van het leven van de baby. Met andere woorden, zelfs als de hond het huis verlaat voor de vrouw is bevallen, heeft de gezonde microbioom uitwisseling toch plaatsgevonden.

De studie toonde ook aan dat de stimulering van de immuniteit plaatsvond bij de drie gekende geboortescenario's, zoals bleek uit eerder werk van Kozyrskyj: C-sectie versus vaginale bevalling, antibiotica tijdens de geboorte en het ontbreken van borstvoeding.

Wat meer is, Kozyrskyjís studie suggereerde dat de aanwezigheid van huisdieren tijdens de geboorte, de kans op overdracht bij pasgeborenen van vaginale GBS (B strep groep), dat pneumonie veroorzaakt bij pasgeborenen, vermindert en wordt voorkomen door het geven van antibiotica aan de moeders tijdens de bevalling.

Het is veel te vroeg om te voorspellen hoe deze bevinding de toekomst zal beÔnvloeden, maar Kozyrskyj sluit niet uit dat het concept van een "hond in een pil" als preventief hulpmiddel voor allergieŽn en zwaarlijvigheid, tot de de mogelijkheid behoort.

"Het is niet ver gezocht dat de farmaceutische industrie zal proberen om een supplement van deze microbiomes te creŽren, net zoals werd gedaan met probiotica," zei ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica