Obesitas behandelen met een dieet met minder methionine


Uit vorige studies zijn de voordelen voor gewichtsverlies gebleken door het vermijden van voedsel met veel aminozuur methionine, zoals bonen, noten, rundvlees, kalkoen, varkensvlees, vis, eieren en zuivel. Echter, het volgen van zo'n beperkt dieet voor een lange tijd is moeilijk. Met behulp van muizen met obesitas als gevolg van een vet dieet, vonden de onderzoekers aan de universiteiten van Wisconsin-Madison dat slechts vijf weken vermijden van methionine niet alleen leidde tot verlies van gewicht en lichaamsvet maar ook hoge bloedsuikerspiegels corrigeerde.

De nieuwe bevindingen laten zien dat korttijdige derving van methionine even nuttig kan zijn als langdurige deprivatie en een veelbelovende behandeling kan zijn voor obesitas en aanverwante aandoeningen zoals diabetes type 2.

Het dieet en de lichamelijke activiteit van de vaders beÔnvloedt de gezondheid van de nakomelingen bij muizen.

Resultaten van een nieuwe studie op muizen tonen dat lichamelijke activiteit en dieet van de vaders rond de tijd van de bevruchting de gezondheid van de nakomelingen kan beÔnvloeden. Onderzoekers van de U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service vonden dat, in vergelijking met nakomelingen van vaders die een normaal dieet werden gegeven op het moment van bevruchting, het nageslacht van vaders die onder een vet dieet stonden meer wogen en een verhoogde insulineresistentie vertoonden. Echter, deze negatieve gezondheidseffecten werden niet waargenomen bij nakomelingen van vaders die veel beweging hadden gehad. Nakomelingen die na het spenen werden gevoed met een vet dieet vertoonden verhogingen in lichaamsgewicht en vet op de leeftijd van 5 maanden maar alleen als de vaders ook waren gevoed met een vet dieet.

Obesitas van moeders bij muizen heeft geslachtsspecifieke effecten op nakomelingen.

Wetenschappers blijven de invloed van prenatale blootstelling aan obesitas van de moeder onderzoeken om beter te begrijpen wat de invloed is op obesitas bij de nakomelingen. In een nieuwe studie vonden onderzoekers van de universiteit van Arkansas Medical Sciences en de Arkansas Children's Nutrition Center dat obesitas bij muizen op verschillende manieren mannelijke en vrouwelijke nakomelingen beÔnvloedde en dus kan bijdragen tot seksspecifieke gevoeligheid voor dieetgeÔnduceerde obesitas later in het leven. Voor de bevruchting kregen vrouwelijke muizen normale of vette diŽten, en hun nakomelingen kregen normaal of vet voedsel na het spenen. In het algemeen vertoonden mannelijke nakomelingen meer gewichtstoename en bleken ze meer vet op te bouwen in de lever dan vrouwelijke nakomelingen. De onderzoekers zagen meer uitgesproken seksverschillen in de darmmicrobiŽle diversiteit voor muizen die een vet dieet na het spenen werden gegeven terwijl alle nakomelingen van moeders met een vet dieet minder microbiŽle diversiteit vertoonden.

Studie op ratten toont aan dat het consumeren van zuivel even goed gewicht laat verliezen als bewegen.

Het consumeren van zuivelproteÔne kan zo effectief zijn als bewegen om verdere gewichtsverhoging te voorkomen, volgens een nieuwe studie op een ratmodel met obesitas. Onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada vonden ook dat bewegen samen met de consumptie van zuiveleiwitten effectiever was om extra gewichtsverhoging te voorkomen dan alleen de interventie. De onderzoekers zeggen dat beweging gewichtstoename vermindert door meer calorieŽn te verbranden terwijl het consumeren van zuiveleiwit waarschijnlijk de hoeveelheid vet vermindert die wordt geabsorbeerd.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica