Studie vindt dat niet voorgeschreven gebruik Ritaline negatieve bijwerkingen heeft


Universiteit van Buffalo

BUFFALO, New York - Nieuw onderzoek aan de Universiteit van het Buffalo Research Institute on Addictions onderzocht de mogelijke bijwerkingen van het stimulerend middel Ritaline bij personen zonder ADHD en vond veranderingen in de chemie van de hersenen met als gevolg risico gedrag, verstoring van de slaap en andere ongewenste effecten.

Ritaline, de merknaam voor methylfenidaat, een centraal zenuwstelsel stimulant gebruikt bij de behandeling van ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), is een groeiend probleem onder studenten die het middel zonder voorschrift gebruiken als studie stimulator. Het medicijn werkt door het verhogen van de concentratie van bepaalde neurotransmitters in de hersenen die het redeneren, het oplossen van problemen en andere gedragingen, controleren.

"Hoewel de effectiviteit van Ritaline in de behandeling van ADHD goed gedocumenteerd is, bestaan er weinig studies over het effect van niet voorgeschreven illegaal gebruik," zegt Panayotis (Peter) Thanos, PhD, senior onderzoeker bij RIA. "We wilden de effecten van dit stimulerend middel onderzoeken op de hersenen, het gedrag bij niet-ADHD personen.”

Recente studies schatten het gebruik van stimulerende middelen door studenten (Ritaline en amfetamines zoals Adderall en Dexedrine) tussen de 14 en 38 procent, afhankelijk van de aard van de hogeschool en de leeftijd van de student. De algemene overtuiging is dat deze middelen studenten kunnen helpen om zich beter te concentreren en beter te presteren tijdens de testen. Verontrustend is dat deze middelen ook hun weg hebben gevonden naar de middelbare scholen.

Thanos' team, waaronder veel UB studenten onderzochten de hersenen van ratten die werden behandeld met doses van methylfenidaat equivalent aan deze gebruikt door de studenten.

"We zagen veranderingen in de chemie van de hersenen met invloed op het beoordelen van beloning, de bewegingsactiviteit en andere gedragingen, evenals op het lichaamsgewicht," zegt Thanos. "Deze veranderingen in de chemie van de hersenen gaf ernstige bezorgdheid: zoals het nemen van risicogedrag, storingen in de slaap/waak-cyclus en problematisch gewichtsverlies maar ook een verhoogde activiteit en anti-angst en antidepressieve effecten."

Nader onderzoek gaf aan dat vrouwelijke dieren gevoeliger waren voor de effecten methylfenidaat op het gedrag.

Dat Thanos hoopt door het bestuderen van de effecten van methylfenidaat op personen zonder ADHD kan leiden tot een beter begrip van hoe het medicijn werkt op hersenen en gedrag, en kan helpen om de impact van het geneesmiddel te begrijpen bij jongeren tijdens de ontwikkeling.

“Meer inzicht over de effecten van methylfenidaat is belangrijk daar mensen met ADHD meer kans lopen om te worden gediagnosticeerd met een drugsverslavingsprobleem," zegt Thanos. "Daarnaast wijst deze studie op het potentieel lange termijn risico dat studenten nemen bij het gebruik van Ritaline voor een snelle studieondersteuning.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica