Nieuws




Epigenetische veranderingen kunnen diabetes type 2 verklaren


Mensen met diabetes type 2 hebben epigenetische veranderingen op hun DNA, wat gezonde mensen niet hebben. Dit is aangetoond in een grote studie door onderzoekers van de Universiteit van Lund. De onderzoekers vonden ook epigenetische veranderingen in een groot aantal genen die bijdragen tot verminderde insulineproductie.

"Hieruit blijkt dat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 niet alleen genetisch is maar ook epigenetisch", zei Charlotte Ling die de studie leidde.

Epigenetische veranderingen treden op als gevolg van factoren zoals omgeving en levensstijl, en kunnen de functie van genen beïnvloeden. Charlotte Ling en haar collega's hebben insuline-producerende cellen van zowel gezonde individuen als patiënten met diabetes type 2 geanalyseerd. Hierbij bleek dat epigenetische veranderingen voorkwamen bij ongeveer 800 genen bij mensen met diabetes type 2. Meer dan 100 van de genen waren veranderd van expressie en veel van deze kunnen bijdragen tot verminderde insulineproductie. Verminderde productie van insuline is één van de onderliggende oorzaken van diabetes type 2.

Om te bepalen welke de kip of het ei is, dat wil zeggen of de epigenetische veranderingen een gevolg zijn van de ziekte of de ziekte een gevolg is van de veranderingen, onderzochten de onderzoekers of gezonde individuen epigenetische veranderingen hadden door leeftijd, BMI of verhoogde bloedsuikerspiegel.

"We waren in staat om te zien of een aantal van de epigenetische veranderingen al hadden plaatsgevonden bij gezonde proefpersonen als gevolg van leeftijd of hoge BMI om zo te concluderen dat deze veranderingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte", zei Charlotte Ling. "In tegenstelling tot de genen die niet kunnen gewijzigd worden, zijn epigenetische veranderingen omkeerbaar", voegde Tasnim Dayeh , eerste auteur van de publicatie in PLoS Genetics, er aan toe.

Geneesmiddelen die epigenetische veranderingen veroorzaken zijn lang gebruikt in de behandeling van kanker en epilepsie. De nieuwe enquête verandert de weergave van epigenetica in relatie tot diabetes, volgens Charlotte Ling.

"Het toont aan dat epigenetica van ingrijpende betekenis is voor diabetes type 2 en kan ons helpen om te begrijpen waarom mensen de aandoening ontwikkelen. Dit opent ook de weg voor de ontwikkeling van toekomstige medicijnen.



Vertaling: Andre Tierlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats