Chronische ontsteking in de hersenen leidt tot de ziekte van Alzheimer

Onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het open access tijdschrift BioMed Central’s open access journal “Journal of Neuroinflammation” suggereert dat chronische ontsteking een predispositie kan zijn voor de hersenen om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Tot nu toe was het moeilijk de rol van ontsteking bij de ziekte van Alzheimer vast te stellen, vooral omdat trials met NSAID’s conflicterende resultaten leek te geven. Hoewel de ADAPT (afkorting voor de ziekte van alzheimer anti-inflammatoire preventie trial) vroegtijdig gestopt werd suggereren recente resultaten dat NSAID’s mensen met vroege stadia van Alzheimer kunnen helpen maar dat een langdurige behandeling nodig is om voordeel te zien.

Onderzoekers van de universiteit van Zurich, in samenwerking met collega’s van de ETH Zurich en de universiteit van Bern onderzochten wat voor invloed uitdagingen van het immuunsysteem (vergelijkbaar met een ernstige virale infectie) kan hebben op de ontwikkeling van Alzheimer in muizen. Resultaten lieten zien dat een enkele infectie voor de geboorte (later tijdens de zwangerschap) genoeg was om op lange termijn neurologische veranderingen en significatie geheugenproblemen te veroorzaken.

Deze muizen hadden een blijvende toename in inflammatoire cytokines, verhoogde amyloid precursor proteïne (APP), en veranderde cellulaire lokalisatie van Tau. Als deze uitdaging voor het immuunsysteem werd herhaald tijdens de volwassenheid dan werd dit effect sterk verergerd, wat resulteert in veranderingen vergelijkbaar met die voor pathologische veroudering.

Dr Irene Knuesel die het onderzoek leidde zet uiteen: “de Alzheimer-achtige veranderingen in de hersenen van deze muizen traden op zonder een toename van amyloid ? (Aß). Echter, in muizen die genetisch gemodificeerd waren om de menselijke versie van Aß te produceren, verhoogde de virale-achtige uitdaging de hoeveelheid van Aß drastisch op precies dezelfde plaatsen als de door ontstekingen uitgelokte APP afzettingen. Gebaseerd op de overeenkomsten tussen APP en AB afzettingen in muizen en die gevonden in mensen met AZ, lijkt het waarschijnlijk dat een chronische ontsteking als gevolg van een infect een vroege gebeurtenis in de ontwikkeling van AZ zou kunnen zijn”.

Vertaling: Natasha