Appelschil verbinding verhoogt de calorieverbranding en reduceert obesitas in muizen

Obesitas en de problemen waarmee het geassocieerd wordt, zoals diabetes en leververvetting zijn in toenemende mate wereldwijde gezondheidsproblemen. Een nieuwe studie door onderzoekers van de universiteit van Iowa toont aan dat een natuurlijke substantie, gevonden in appelschillen, muizen ten dele kan beschermen tegen obesitas en zijn schadelijke effecten.

De resultaten suggereren dat een substantie, genaamd malol, obesitas reduceert en zijn geassocieerde gezondheidsproblemen door de spiermassa en het bruine vet te verhogen, twee weefsels die bekend staan om hun vetverbrandende kwaliteiten.

De studie, die op 20 juni gepubliceerd werd in het magazine PLoS ONE, werd geleid door Christopher Adams, een aan de universiteit van Iowa verbonden professor inwendige geneeskunde en een faculteitsdocent aan de broeder orde van het Eagles Diabetes Research Centre van de universiteit van Iowa.

“Door eerder onderzoek wisten we dat malol spiermassa en kracht in muizen verhoogt, hetgeen belangrijk is omdat het een mogelijk therapie voor spierverlies zou kunnen opleveren”zegt Adams. “In zijn onderzoek hebben we malol getest op muizen in een vetrijk dieët- een muizenmodel van obesitas en het metabool syndroom. Wederom verhoogde malol de skeletspierweefsel massa. Interessant genoeg reduceerde het ook obesitas, pre- diabetes en leververvetting”

“Omdat spierweefsel heel goed is in het verbranden van calorieën, kan het verhoogde spieraanwas in met malol behandelde muizen misschien genoeg zijn om te verklaren hoe malol obesitas reduceert. Maar, we waren verbaast toen we ontdekten hoe malol ook de productie van bruin vet verhoogt, een fantastische calorieënverbrander. Deze verhoging van bruin vet kan ook helpen het lichaam te beschermen tegen obesitas”. Meer onderzoek is echter nog nodig om dit ondubbelzinnig vast te stellen.

Vertaling: Ingrid de Klerck