Broccoli onder de aandacht nu er een nieuwe stof tegen diabetes geïdentificeerd is

UNIVERSITY OF GOTHENBURG

Onderzoekers hebben een anti-oxidant geïdentificeerd die rijkelijk voorkomt in broccoli, als een nieuw antidiabeticum. Een studie met patiënten toont significant lagere bloedsuikerwaarden aan bij deelnemers die een broccoli-extract aten met hoge doses sulforafaan.

“Er zijn sterke aanwijzingen dat dit een waardevolle toevoeging op bestaande medicatie kan worden” zegt Anders Rosengren, docent in metabolisme-fysiologie aan de University of Gothenburg.

De publicatie in het blad Science Translational Medicine stoelt op verscheidene jaren van onderzoek aan de Sahlgrenska Academy en het Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine, de University of Gothenburg, en de Faculty of Medicine in de Lund University.

De doelstelling was om nieuwe medicatie te vinden tegen diabetes type 2, door een belangrijk ziekte-mechanisme aan te spreken; de verhoogde glucoseproductie van de lever.
Het klassieke medicament metformine werkt ook door enkel dat te doen, maar veroorzaakt vaak bijwerkingen met betrekking tot de maag en mag ook niet genomen worden wanneer de nierfunctie ernstig verminderd is, hetgeen velen met diabetes betreft.

Bloedsuiker verlagen.

De onderzoekers begonnen door genetische veranderingen in de lever bij diabetes in kaart te brengen. Vijftig genen bleken sleutelrollen te spelen. Deze werden daarna getoetst aan verschillende stoffen in de zoektocht naar verbindingen die deze specifieke sleutelrol-genen zouden kunnen beïnvloeden, om zo daarmee de ziekte op grote schaal te kunnen aanvallen.

Van de 2800 stoffen, onderzocht met computer-ondersteunde wiskundige analyses, bewees sulforafaan de beste eigenschappen te hebben voor die taak. Een anti-oxidant die onlangs wel onderzocht was voor de behandeling van kanker en ontstekingsziekten, maar niet voor diabetes was daarmee geïdentificeerd.

Cel-experimenten werden gevolgd door dierstudies op ratten en muizen met diëetgerelateerde veroorzaakte diabetes. De bloedsuikerwaarde bij de dieren die sulforafaan kregen zakte met 23 procent in vier weken, en 24 procent bij degenen die metformine kregen.

“We hebben gestest door sulforafaan weg te laten uit het extract en het effect verdween. We hebben ook gekeken naar de genen in de lever van de dieren en zagen dat de 50 sleutelrol-genen waren veranderd in de goede richting”, zegt Anders Rosengern.

Muizen en mensen

Met de wetenschap dat sulforafaan niet schadelijk is voor mensen, wat al gedocumenteerd was, werd er vervolgens een patiëntenstudie gedaan met zo'n honderd patiënten. In principe werden allen behandeld met metformine, maar in de groep die twaalf weken lang elke morgen sulforafaan nam, hadden de patiënten die een slechte glucose-controle hadden en een BMI van 30 of hoger (bekende factoren gelinkt aan een verhoogde glucose-productie) significant lagere bloedsuikerwaarden dan de placebo-groep. Met andere woorden, sulforafaan gaf voordeel aan exact die patiënten, totaal 17 in de studie, met een verhoogde glucose-productie in de lever.

Een dagelijkse dosis sulforafaan zit in ongeveer vier of vijf kilo broccoli. Het plan is om binnen twee jaar een functioneel voedingspreparaat gemaakt te hebben. Ontwikkeling is momenteel gaande met de door boeren in bezit zijnde organisatie Lantmännen.

“Sulforafaan richt zich op een centraal mechanisme in diabetes type 2 en heeft een mild bijwerkingen-profiel. Als functioneel voedsel kan het patiënten sneller bereiken dan een medicament en het is tevens een interessant concept vanuit een diabetes-perspectief waarin voeding centraal staat”, zegt Anders Rosengren.

Vertaling: Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica