Een onevenwichtig microbioom op gezicht wellicht sleutel tot vorming van acne


MICROBIOLOGY SOCIETY

Op de jaarlijkse conferentie van de Microbiology Society zal worden aangetoond dat de algehele balans van de bacteriŽn op de menselijke huid een belangrijke factor is voor het ontstaan van acne en de toestand van de huid, en niet zozeer de aanwezigheid of afwezigheid van een bepaalde bacteriestam.

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die 80-85% van de mensen treft op enig moment in hun leven. Het is een ziekte van de haarfollikels op de huid, maar wat de precieze oorzaak is van de aandoening is onduidelijk. Men weet al heel lang dat er een verband bestaat tussen de bacterie Propionibacterium acnes en acne, maar de rol die deze bacterie bij acne speelt wordt, hoewel hij het meest voorkomt in de follikels van zowel mensen met als zonder acne, nog niet helemaal begrepen.

Een onderzoeksteam onder leiding van dr. Huiying Li, hoogleraar moleculaire en medische farmacologie aan de David Geffen School of Medicine aan de universiteit van Los Angeles, gebruikte gewone, in de winkel verkrijgbare, schoonmaak-strips voor de huid om huidfollikels te verzamelen van 72 mensen: 38 met acne en 34 zonder. Het team gebruikte vervolgens een analysetechniek genaamd ďDNA shotgun sequencingĒ om de samenstelling van het huidmicrobioom van de twee groepen te identificeren en te vergelijken. Ook werden de bevindingen verder gevalideerd bij nog eens 10 andere mensen.

De onderzoekers konden verschillen vinden in de samenstelling van de huidbacteriŽn, waarbij ze kleine genetische verschillen ontdekten tussen de P.acnes-stammen van de twee klinische groepen. In de gezonde groep waren de bacteriŽn verrijkt met bepaalde genen van de bacteriŽle stofwisseling, waarvan wordt aangenomen dat ze kunnen voorkomen dat schadelijke bacteriŽn de huid koloniseren.

Aan de andere kant werd in de acnegroep een hoger gehalte waargenomen van genen die met virulentie geassocieerd worden, waaronder genen die samenhangen met de productie en het transport van ontstekingsbevorderende stoffen zoals bacteriŽle toxines, die schadelijk kunnen zijn voor de huid. Gebaseerd op de profielen van deze genetische elementen, kon het team zeer precies voorspellen wat de gezondheidstoestand van de huid van elk persoon was.

Dr. Li zegt over het onderzoek: ďDeze studie suggereert dat de samenstelling van de bacteriŽn in de follikels de toestand van de huid kan weerspiegelen en beÔnvloeden, zowel bij een gezonde huid als bij een huid met acne.Ē

Het onderzoek verschaft nieuwe inzichten in de microbiŽle mechanismes achter de vorming van acne en het suggereert dat specifieke behandelingen, gericht op het aanpassen van het microbioom van de huid en het zorgen voor een gezonde bacteriŽle balans in de huid, te verkiezen zijn boven antibioticagebruik, waarbij willekeurig zowel schadelijke als goede huidbacteriŽn worden gedood. Bij deze behandelingen zouden ook probiotica-supplementen kunnen worden ingezet of faagtherapie. Een (bacterio)faag is een klein virus dat een specifieke bacterie doodt.

Dr. Emma Barnard, onderzoeker bij het Department of Molecular and Medical Pharmacology aan de David Geffen School, die het werk op de conferentie zal presenteren, zegt: ďBegrip van de bacteriŽle gemeenschap op de huid is belangrijk voor de ontwikkeling van behandelingen op maat bij acne. In plaats van het doden van alle bacteriŽn, ook de goede, moeten we ons richten op het verleggen van het evenwicht om een gezond microbioom te verkrijgen, door de schadelijke bacteriŽn te verwijderen of de goede te stimuleren.Ē

Vertaling: Astrid Zwart


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag