Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Dieetdrankjes kunnen beroertes veroorzaken in de menopauze

AMERICAN HEART ASSOCIATION

Volgens onderzoek gepubliceerd in Stroke, een tijdschrift van de American Heart Association, wordt het dagelijks drinken van meerdere dieetdranken bij post menopausale vrouwen geassocieerd met een verhoging van het risico op een beroerte veroorzaakt door een geblokkeerde slagader, vooral kleine slagaders.

Dit is één van de eerste studies om te kijken naar de associatie tussen het drinken van kunstmatig gezoete dranken en het risico op specifieke soorten van een beroerte bij een grote, raciaal diverse groep vrouwen na de menopauze. Terwijl deze studie een verband tussen dieetdranken en beroerte vaststelt is er geen bewijs van oorzaak en gevolg omdat het een observationeel onderzoek was op basis van zelfgerapporteerde informatie over het gebruik van dieetdrank.

In vergelijking met vrouwen die minder dan één keer per week of helemaal niet deze drankjes gebruiken hadden degenen die twee of meer kunstmatig gezoete dranken per dag consumeerden:

23 procent meer kans op een beroerte;

31 procent meer kans op een door stolsel veroorzaakte (ischemische) beroerte;

29 procent meer kans op het ontwikkelen van hartziekten (dodelijke of niet dodelijke hartaanval);

en16 procent meer kans om te overlijden door welke oorzaak dan ook.

De onderzoekers vonden dat bepaalde vrouwen hogere risico's liepen. Hoge inname van dieetdranken, twee of meer keer per dag, verdubbelde het risico op een beroerte bij:

vrouwen zonder eerdere hartaandoening of diabetes, bij wie de kans 2,44 keer

waarschijnlijker was op een veelvoorkomend type beroerte veroorzaakt door blokkering van één van de zeer kleine slagaders in de hersenen;

zwaarlijvige vrouwen zonder eerdere hartaandoening of diabetes bij wie de kans 2,03 keer hoger was op een door stolsels veroorzaakte beroerte;

en bij Afro-Amerikaanse vrouwen zonder eerdere hartaandoening of diabetes, bij wie de kans 3,93 keer hoger was op het krijgen van een door stolsels veroorzaakte beroerte.

"Veel goedgelovig mensen, vooral deze met overgewicht of obesitas, drinken caloriearme gezoete dranken om calorieën in hun dieet te verminderen. Ons onderzoek en andere observationele studies hebben aangetoond dat kunstmatig gezoete dranken mogelijk niet onschadelijk zijn en een hoge consumptie wordt geassocieerd met een hoger risico op beroertes en hartziekten, "zei Yasmin Mossavar-Rahmani, Ph.D., hoofdauteur van de studie en medewerker hoogleraar klinische epidemiologie en volksgezondheid bij de Albert Einstein College of Medicine in de Bronx, New York.

Onderzoekers analyseerden gegevens over 81.714 postmenopauzale vrouwen (leeftijd 50-79 jaar bij het begin van het onderzoek) die deelnamen aan de studie van het Women's Health Initiative dat de gezondheidstoestand opvolgde over 11,9 jaar na dato ingeschreven tussen 1993 en 1998. Tijdens hun driejaarlijkse evaluatie, meldden de vrouwen hoe vaak ze de afgelopen drie maanden dieetdranken zoals caloriearme, kunstmatig gezoete cola's, frisdrank en vruchtendranken hadden geconsumeerd. De verzamelde gegevens bevatten geen informatie over de specifieke kunstmatige zoetstof die de dranken bevatten.

De resultaten werden verkregen na correctie voor verschillende factoren van beroerterisico's zoals leeftijd, hoge bloeddruk en roken. Deze resultaten bij postmenopausale vrouwen zijn mogelijk niet generaliseerbaar voor mannen of jongere vrouwen. Het onderzoek wordt ook beperkt door alleen het gebruik van zelfrapportering.

"We weten niet precies welke soorten kunstmatig gezoete dranken ze consumeerden, dus weten we niet welke kunstmatige zoetstoffen schadelijk kunnen zijn of niet, "zei Mossavar-Rahmani.

De American Heart Association publiceerde onlangs een wetenschappelijk advies dat vond dat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek was om te concluderen dat caloriearme gezoete dranken de risicofactoren voor hartziekten en beroertes bij jonge kinderen, tieners of volwassenen, beïnvloeden. De Vereniging erkent dat dieetdranken kunnen helpen bij het vervangen van calorierijke, suikerachtige dranken, maar beveelt water aan (gewoon, koolzuurhoudend en ongezoet gearomatiseerd) als de beste keuze voor een drankje zonder calorieën.

"Helaas levert het huidige onderzoek eenvoudigweg onvoldoende bewijsmateriaal op om onderscheid te maken tussen de effecten van verschillende caloriearme zoetstoffen op de gezondheid van hart en hersenen. Deze studie draagt bij tot het bewijs dat beperkt gebruik van dieetdranken het voorzichtigste is wat je kunt doen voor je gezondheid, "zei Rachel K. Johnson, Ph.D., R.D., professor emeritus voor voeding, University of Vermont en de voorzitter van de schrijfgroep voor de American Heart Association's wetenschappelijk advies, Lage Calorie Gezoete Dranken en Cardiometabolische Gezondheid.

"De American Heart Association stelt water voor als de beste keuze voor een niet calorische drank. Echter, voor sommige volwassenen, kunnen dieetdranken met weinig calorierijke zoetstoffen nuttig zijn als overgang op het gebruik van water als belangrijkste dorstlesser. Omdat gegevens over klinische langetermijn onderzoeken niet beschikbaar zijn voor de effecten van caloriearme gezoete dranken op de cardiovasculaire gezondheid en gezien hun gebrek aan voedingswaarde, is het aangewezen om langdurig gebruik ervan te beperken”, aldus Johnson.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.