Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

'Milieuvriendelijk' vlamvertrager kan degraderen tot minder veilige verbindingen

AMERICAN CHEMICAL SOCIETY.

Om het risico op brand te verminderen bevatten veel dagelijkse producten - van materialen voor bouw, meubels tot kleding - vlamvertragers. De afgelopen jaren bleken sommige van deze verbindingen schadelijke effecten te hebben op het milieu, waardoor ze werden vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Echter, een nieuwe studie verschenen in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technologie, geeft aan dat warmte of ultraviolet licht een "veilige" vlamvertrager kan afbreken in potentieel schadelijke verbindingen.

Sommige gebromeerde vlamvertragers, zoals hexabromocyclododecaan (HBCD), persisteren en accumuleren in het milieu met mogelijk toxisch effecten op organismen. Als gevolg hiervan hebben sommige internationale regelgevende instanties HBCD verboden dat vaak wordt gebruikt in polystyreenschuim. Een vervanging voor HBCD, polymere vlamvertrager (polyFR) is een polymeer dat veel minder kans heeft om cellen binnen te dringen of zich op te hopen in de voedselketen.

Hoewel polyFR wordt beschouwd als een milieuvriendelijkere vlamvertrager is het gedrag op lange termijn onbekend. Christoph Koch, Bernd Sures en collega's bekeken of warmte of ultraviolet licht - dat zou kunnen voorkomen tijdens het gebruik van het product als isolatie op een warme zolder of na gebruik ervan in een open stortplaats - polyFR afbreken tot kleinere mogelijk schadelijke stoffen.

Om verschillende omgevingsomstandigheden te simuleren die polyFR kan tegenkomen tijdens zijn levensduur hebben de onderzoekers het vlamvertragend poeder blootgesteld aan verwarming (60°C) of ultraviolet licht en de monsters te analyseren met spectrometrie.

Toen de onderzoekers polyFR met ultraviolet licht bestraalden gedurende 3 uur, ontdekten ze 75 verschillende afbraakproducten, inclusief acht die broom bevatten. Daarentegen leverde warmtebehandeling gedurende 36 weken slechts zeven afbraakproducten op, waarvan er één broom bevatte. Omdat sommige van de gedetecteerde verbindingen klein waren en gebromeerd, kunnen ze schadelijk zijn, zeggen de onderzoekers.

Het team merkt op dat polyFR anders kan worden afgebroken als het wordt verwerkt met polystyreen in schuimisolatie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.