Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Patiënten met metabool syndroom hebben extra vitamine C nodig

Onderzoek door de OREGON STATE UNIVERSITY

Corvallis, Oregon – Een onderzoeker van de Oregon State University zegt dat patiënten met het metabool syndroom meer vitamine C nodig hebben om voldoende antioxidant bescherming te realiseren. Een te laag antioxidantniveau kan leiden tot ernstige gezondheidsschade en zelfs tot het overlijden van patiënten. En dat is belangrijk nieuws voor de naar schatting 35 procent van de volwassenen in Amerika die hiermee te maken heeft (1).

Maret Traber, docent aan het OSU College of Public Health and Human Sciences en Ava Helen Pauling docent aan het Linus Pauling Institute, verwoorden het als volgt: “De uitkomsten van dit onderzoek maken vooral duidelijk hoe belangrijk het is om voldoende groenten en fruit te eten – vooral na de overvloed van de voorbije feestmaanden. Bij 5 tot 10 porties groenten en fruit per dag weet je zeker dat je voldoende vezels en vitamine C binnen krijgt. Met al die voedingsstoffen bescherm je je spijsverteringsstelsel op een goede manier.”

Een dieet rijk aan verzadigde vetten zorgt voor chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam. En dat leidt weer tot het ontwikkelen van het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een ernstige aandoening en wordt ook in verband gebracht met cognitieve beperkingen en dementie. Daarnaast is het metabool syndroom ook een grote risicofactor in het ontstaan van hart- en vaatziekten, het vervetten van de lever (fatty liver disease) en type 2 diabetes.

Patiënten krijgen deze diagnose als ze tenminste 3 van de volgende symptomen hebben: een sterke vetophoping in de buik, hoge bloeddruk, teveel glucose in het bloed, te laag goede cholesterol en/of een te hoog triglyceriden niveau.

Uit eerder gepubliceerde onderzoeksresultaten in Redox Biology blijkt dat een voedingspatroon dat de ontwikkeling van het metabool syndroom bevordert, tot onbalans leidt in het darmmicrobioom. Die onbalans leidt tot een verminderde darmfunctie, waardoor meer toxines in het bloed terecht komen.

Dit mechanisme leidt tot een tekort aan vitamine C, wat vervolgens het vermogen tot transport van vitamine E in het lichaam verhindert. Het is dus een keten van nadelige effecten.

De rol van lipiden peroxidatie
Antioxidanten als vitamine C en E bieden bescherming tegen oxidatieve stress in het lichaam. Oxidatieve stress komt voort uit ontstekingen en het daarmee geassocieerde ontstaan van vrije radicalen. De vrije radicalen zijn niet stabiele moleculen die de lichaamscellen kunnen beschadigen.

Lipiden peroxidatie is een proces waarbij oxidatieve verslechtering optreedt van meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn een belangrijk bestanddeel van onze cellen. Bij lipiden peroxidatie worden vrije radicalen sterker. Zij hebben dan het vermogen om het celmembraan van gezonde cellen aan te tasten en dat leidt tot schade.

“Doorgaans beschermt vitamine C de vitamine E. Bij lipiden peroxidatie wordt weliswaar vitamine E verbruikt, maar vitamine C kan deze vitamine vervolgens regenereren,” zegt Traber. Maar zonder vitamine C gaat ook de vitamine E voor het lichaam verloren. Dan raak je dus beide antioxidanten kwijt en er ontstaat een vicieuze cirkel van interen op de antioxidant bescherming van het lichaam.”

“Bij een te vetrijk dieet ontstaat schade aan het darmstelsel,” vervolgt Traber. De darmwand kan dan doorlaatbaar worden voor bacteriële celstructuren die zich via zich de bloedbaan verder in het lichaam verspreiden (de lekkende darm). Vervolgens treedt vanuit het lichaam een neutrofielenreactie op om dit tegen te gaan.”

Neutrofielen zijn in het lichaam de meest voorkomende vorm van witte bloedcellen, Ze vormen een essentieel deel van het immuunsysteem. De neutrofielen maken bacteriën onschadelijk door een vorm van hypochloorzuur (bleekmiddel). “Deze witte bloedcellen doen hun werk grondig en vernielen daarbij ook de aanwezige vitamine C,” zegt Traber.

“Op die manier verwoest het lichaam zijn eigen beschermingsmechanisme, omdat de onbalans in de darm het immuunsysteem steeds weer laat denken dat er een bacteriële aanval plaatsvindt.” Zonder adequate tussenkomst blijft dit proces zich continu herhalen.

Mensen met het metabool syndroom kunnen misschien wel dezelfde inname hebben van vitamine C, maar de gevonden concentraties in het plasma zullen lager zijn,“ zegt Traber. Wij vermoeden dat het een lekkende darm de immuunrespons in het hele lichaam aanwakkert.”

Vitamine C zit in verse groenten en fruit. Bronnen van vitamine E zijn onder meer amandelen, tarwekiemen, olie en zaden.

In Nederland is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag voor volwassenen 75 milligram. Voor vitamine E is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Er is wel een adequate inneming (AI) vastgesteld van 13 mg per dag voor volwassen mannen en 11 mg per dag voor volwassen vrouwen. (bron: vitamine-info.nl)

1.In Nederland zijn de cijfers m.b.t. het vóórkomen van metabool syndroom wat lager: naar schatting is zo'n 10-15% van de Nederlanders hiermee belast. De kans erop neemt toe met het ouder worden. Grofweg meer dan 1 miljoen Nederlandse volwassenen kampen met metabool syndroom.

Vertaling: Brigitte Boxstart
Natuur Werkt!
www.natuurwerkt.nl


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.