Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Vetrijke diŰten be´nvloeden ook onze hersenen

Menig onderzoek heeft aangetoond hoe een ongezond dieet correleert met zwaarlijvigheid, maar niet hoe dieet neurologische veranderingen kan veroorzaken in de hersenen. Een recente Yale studie heeft ontdekt dat vetrijke diŰten bijdragen aan onregelmatigheden in de hypothalamusregio van de hersenen, die de homeostase en het metabolisme van het lichaamsgewicht regelen.

Onder leiding van Sabrina Diano, de Richard Sackler Family Professor of Cellular & Moleculair Physiology en hoogleraar neurowetenschappen en vergelijkende geneeskunde, evalueerde de studie hoe de consumptie van een vetrijk dieet - specifiek diŰten die grote hoeveelheden vetten en koolhydraten bevatten hypothalamische ontsteking stimuleert, een fysiologische reactie op zwaarlijvigheid en ondervoeding.

De onderzoekers bevestigden dat ontsteking in de hypothalamus zich voordoet al drie dagen na consumptie van een vetrijk dieet, zelfs vooraleer het lichaam tekenen van obesitas begint te vertonen. "We waren ge´ntrigeerd door de zeer snelle veranderingen die vˇˇr de gewichtsveranderingen plaats vinden, en we wilden het onderliggend cellulair mechanisme begrijpen," zei Diano, die ook lid is van het Yale Programm in Integratieve Cell Signaling and Neurobiology of Metabolism.

De onderzoekers zagen hypothalamische ontsteking bij dieren op een zeer vet dieet en ontdekten dat veranderingen in fysieke structuur voorkwamen tussen de microgliale cellen van de dieren. Deze cellen fungeren als de eerste verdedigingslinie in het centraal zenuwstelsel dat ontstekingen reguleert. Diano's lab ontdekte dat de activering van de microglia het gevolg was van veranderingen in hun mitochondriŰn, organellen die ons lichaam helpen energie te halen uit het voedsel dat we consumeren. De mitochondriŰn waren aanzienlijk kleiner bij de dieren met een vetrijk dieet. De verandering in grootte van mitochondria was het gevolg van een eiwit, Uncoupling Protein 2(UCP2), dat het energiegebruik van de mitochondria reguleert en de controle van de hypothalamus over energie en glucosehomeostase be´nvloedt.

De UCP2-gemedieerde activering van microglia be´nvloedt neuronen in de hersenen dat bij het ontvangen van een ontstekingssignaal vanwege het vetrijk dieet, de dieren in de vetrijke dieetgroep stimuleerde om meer te eten en zwaarlijvig te worden. Toen dit mechanisme werd geblokkeerd door de UCP2 te verwijderen uit de microglia, aten de dieren, blootgesteld aan een vetrijk dieet, minder en waren ze bestand tegen gewichtstoename.

De studie illustreert niet alleen hoe vetrijke diŰten ons fysiek be´nvloeden, maar ook hoe een ongezond dieet onze neurologische voedselinname kan veranderen. "Er zijn specifieke hersenmechanismen die worden geactiveerd wanneer we onszelf blootstellen aan specifieke soorten voedsel. Dit is een mechanisme dat vanuit evolutionair oogpunt belangrijk kan zijn. Wanneer voedsel rijk aan vet en koolhydraten constant beschikbaar is, is het schadelijk. "

Het al lang bestaande doel van Diano is om de fysiologische mechanismen te begrijpen die regelen hoeveel voedsel we consumeren, en ze blijft onderzoek uitvoeren naar hoe geactiveerde microglia verschillende ziekten in de hersenen kan induceren, inclusief de ziekte van Alzheimer, een neurologische aandoening die geassocieerd is met veranderingen in de microgliale cellen van de hersenen en waarvan is gebleken frequenter voor te komen bij zwaarlijvige personen.

Vertaling Andre Teirlinck

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel