Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Een dieet met weinig toegevoegde suikers verbetert vette lever ziekte

Een gerandomiseerde klinische studie van adolescente jongens met vette lever ziekte (NAFLD) vonden, dat een suikerarm dieet (die geen suikers toevoegt aan voedingsmiddelen en dranken en die van nature voorkomen in vruchtensappen) in een significante verbetering van de NAFLD resulteerde in vergelijking met een gebruikelijke dieet.

De studie werd uitgevoerd op Emory University School of Medicine en de Universiteit van CaliforniŽ-San Diego School of Medicine (UC San Diego) en gepubliceerd in JAMA op 22 januari. Senior auteur van de studie Miriam Vos, MD, MSPH, hoogleraar kindergeneeskunde aan Emory en directeur van de Pediatric vette lever Program in Kinder gezondheidszorg van Atlanta, en eerste auteur Jeffrey B. Schwimmer, MD, hoogleraar klinische kindergeneeskunde in UC San Diego.

NAFLD is de meest voorkomende leverziekte bij kinderen, en is aanzienlijk toegenomen van 1988 tot en met 2010. NAFLD wordt geassocieerd met verhoogd risico van type 2 diabetes, eind-fase lever ziekte, leverkanker en cardiovasculaire aandoeningen, dus diagnose en snelle behandeling is zeer belangrijk voor de gezondheid op lange termijn.

"Hoewel pediatrische richtlijnen voor het beheren van de non-alcoholische vette leverziekte een gezond dieet aanraden, gerichte vermindering van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken was een onbewezen behandeling," zegt Vos. " Onze resultaten tonen aan dat als een kind met NAFLD een zeer lage hoeveelheid suikers in hun dieet gebruiken, zowel vet als ontsteking in de lever verbetert. We zijn enthousiast over de zeer belangrijke resultaten maar beseffen dat een onderzoek op langere nodig is om te begrijpen of vermindering van de suiker voldoende is om te "genezen" van NAFLD."

De klinische studie, uitgevoerd vanaf augustus 2015 tot juli 2017, omvatte 40 leeftijden van jongens van 11 tot en met 16 jaar met NAFLD, 95 procent was Hispanic.
De deelnemers werden gerandomiseerd in twee groepen. De helft van de jongens, samen met hun families, waren mits laag in vrije suikers (minder dan drie procent van de dagelijkse calorie-inname), en de helft dieet met hun gebruikelijke diŽten.
Tweewekelijkse telefonische oproepen werden beoordeeld afhankelijkheid van het dieet. De jongens met een beperkt vrij suiker dieet hadden een vermindering in NAFLD van 25 procent naar 17 procent, terwijl de jongens met een gebruikelijke dieet een vermindering hadden in NAFLD van 21 procent naar 20 procent. Vermindering van de vrije suikers in de voeding laat glucose, fructose en sucrose verminderen die in het algemeen geconsumeerd worden in gezoete voedingsmiddelen en dranken en natuurlijk zoete vruchtensappen.

De primaire uitkomst gemeten was een verandering in hepatische steatosis, geschat door magnetische resonantie beeldvorming proton dichtheid vetfractie meting - een precieze, state-of-the-art methode te kwantificeren van lipiden in de lever. Ook twaalf secundaire resultaten werden gemeten, met het hebben van verscheidene belangrijke veranderingen ook. De afname van de alanine aminotransferase niveau (een test gebruikt voor het meten van de leverenzymen en lever)

(een test gebruikt voor het meten van de leverenzymen en leverfunctie) is aanzienlijk groter voor de interventie dieet groep Voor de Fractie van de gebruikelijke dieet, en afname van de cholesterolgehalte is aanzienlijk in de grotere groep. Daarnaast is aanhankelijkheid aan het dieet hoog, met de $ deelnemers/families inname van minder dan de PERC rapportage ENT van de calorieŽn uit gratis suiker tijdens de interventie. s waren geen ongewenste voorvallen in verband met deelname aan de studie.

"Ondanks de begeleiding geboden door artsen aan patiŽnten en gezinnen om uitvoering van een doeltreffend suiker-vermindering dieet te geven,is een naleving op lange termijn en duurzaamheid zeer uitdagend, "merkt Schwimmer op. "Onze studie toont dat kinderen en hun gezinnen al na acht weken effect laten zien na een dieet met weinig suiker."

De auteurs houden er rekening mee dat verdere studies nodig zijn, om aan te tonen dat er voordeel bij zowel meisjes als jongens van alle etnische groeperingen is te behalen, bij het oplossen van de uitdagingen van de uitvoering van een lage vrijsuiker dieet voor patiŽnten in de klinische praktijk.

Vertaling: Pieter Tau


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.