Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Trauma bij kinderen heeft blijvend effect op de connectiviteit van de hersenen bij patiŽnten met depressie

Door Penn geleide studie bevestigt de belangrijke relatie tussen kindertijd, trauma en depressie.

UNIVERSITEIT VAN PENNSYLVANIA SCHOOL VOOR GENEESKUNDE

PHILADELPHIA - Een onderzoek onder leiding van wetenschappers van Penn Medicine vond dat kindertrauma verband houdt met abnormale connectiviteit in de hersenen van volwassenen met major depressieve stoornis (MDD). De studie werd gepubliceerd in Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS) en is het eerste data gedreven onderzoek om symptoomspecifieke veranderingen op systeemniveau in de connectiviteitswerking van het hersennetwerk bij MDD.

ďNaar schatting is ongeveer 10 procent van alle kinderen in de Verenigde Staten onderworpen aan kindermishandeling; de betekenis van kindermishandeling in de ontwikkeling en functie van de hersenen is een belangrijke overweging," zei Yvette I. Sheline, MD, McLure professor van

Psychiatrie, Radiologie en Neurologie, en directeur van het Centrum voor Neuromodulatie bij Depressie en Stress (CNDS) van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania. "Deze studie bevestigt niet alleen de belangrijke relatie tussen kindertrauma en depressie, maar verbindt ook de ervaringen van patiŽnten met kindertrauma met specifieke functionele afwijkingen in het hersennetwerk. Dit suggereert een mogelijke bijdrage van de omgeving aan neurobiologische symptomen."

MDD is een veel voorkomende psychische stoornis die wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan symptomen - inclusief aanhoudend depressieve stemming, verlies van interesse, weinig energie, slapeloosheid of hypersomnia en meer. Deze symptomen belasten het dagelijks leven en vergroten het risico op zelfmoord. Daarnaast worden ervaringen van trauma uit de kindertijd, inclusief fysiek, seksueel of emotioneel misbruik, evenals fysieke of emotionele verwaarlozing, geassocieerd met de opkomst en persistentie van depressieve en angst verwekkende stoornissen. Echter zijn de neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen van MDD nog grotendeels onbekend.

Om deze uitdaging aan te gaan, heeft een team onder leiding van Sheline functioneel gebruik gemaakt van magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) om de hersennetwerken en patronen die ten grondslag liggen aan de aandoening te onderzoeken. De wetenschappers vergeleken de hersenactiviteit bij 189 deelnemers met MDD met die van 39 gezonde controles.

Hoofdauteur Meichen Yu, postdoc in de CNDS, voerde statistische analyses uit om de associaties tussen temporale correlaties in connectiviteit binnen en tussen 10 gevestigde, grootschalige rusttoestandnetwerken (RSN's) en klinische maatregelen, te bepalen inclusief zowel de geschiedenis van het verleden als de huidige klinische symptomen, zoals depressie, angstgevoelens en suÔcidaliteit. Deze symptomen werden gemeten dmv 213 enquÍtevragen op itemniveau.

De auteurs vonden dat bij patiŽnten met MDD, terwijl de sterkste correlaties waren met jeugdtrauma, abnormale netwerkconnectiviteit ook geassocieerd was met de huidige symptomen van depressie. Hoewel de deelnemers aan deze studie niet werden geselecteerd op basis van een geschiedenis van trauma, en de beeldvorming van de hersenen decennia na de trauma plaats vond, was voorafgaand trauma duidelijk bij abnormale functionele connectiviteit.

"Deze resultaten suggereren dat de connectiviteit in de rusttoestand kan wijzen op sommige hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan de symptomen van majoor MDD, "legt Sheline uit." Misschien heeft het de potentie om te dienen als een effectieve biomarker die helpt bij de ontwikkeling van depressie biotypen en het creŽren van de mogelijkheid van gerichte diagnose."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.