Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Medicatie gekoppeld aan een verhoogd risico op inflammatoire darmaandoeningen

Dick Schrauwen [1]
     
Medicijnen die zich richten op tumornecrosefactor-alfa (TNF-α) [3] - een eiwit dat betrokken is bij ontstekingen - hebben een revolutie teweeggebracht in het onder controle houden van bepaalde auto-immuunziekten. Maar paradoxaal genoeg kan deze klasse van geneesmiddelen andere auto-immuunziekten uitlokken.

Bij de Alimentary Pharmacology & Therapeutics-studie [2] waren ruim tachtig duizend mensen met een auto-immuunziekte betrokken. Van de deelnemers kregen er 17018 TNF-α-medicijnen - vooral infliximab, etanercept en adalimumab. 63.308 personen werden behandeld met etanercept maar niet met andere anti-TNF-α-stoffen. Er was een verband tussen TNF-α-medicijnen en een verhoogd risico op het krijgen van inflammatoire darmaandoeningen. Het risico op de ziekte van Crohn en op colitis ulcerosa was twee keer zo hoog.

"Deze studie toont aan dat er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van inflammatoire darmaandoeningen bij personen die etanercept gebruiken. Het is belangrijk dat dit fenomeen onderkend wordt door de artsen van deze patiënten", zegt hoofdauteur Joshua Korzenik, MD, van het Brigham en Women’s Hospital te Boston.

Korzenik: "Misschien nog belangrijker is dat deze studie erop wijst dat darmontsteking één van de auto-immuunziekten is die kan worden uitgelokt door anti-TNF-α-medicijnen. Dit suggereert dat er mogelijk een gemeenschappelijk mechanisme bestaat dat ten grondslag ligt aan immuunontregeling."

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/w-mlt070219.php

[2] Alimentary Pharmacology & Therapeutics
- https://onlinelibrary.wiley.com/journal/13652036

[3] Tumornecrosefactor Alpha
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Tumornecrosefactor_%CE%B1

Juli 2019

 


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel