Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Toegediend testosteron maakt gevoeliger voor morele normen

Dick Schrauwen [1]

Een recente studie [2] door onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin gaat dieper in op de hormonale onderbouwing van redeneren op basis van normen en waarden (morele normen).

Er is een toenemende interesse in hoe hormonen morele oordelen - door hersenactiviteit te reguleren - op een fundamentele manier beïnvloeden [3].
Sommige studies hebben hoge niveaus van testosteron in verband gebracht met immoreel gedrag. Maar de zaak ligt ingewikkelder.

Testosteronsupplementen kunnen mensen zelfs gevoeliger maken voor morele normen, zeggen de onderzoekers. Daaruit blijkt dat de invloed van het mannelijke hormoon op gedrag ingewikkelder is dan eerder gedacht.

"Er is een toenemende interesse in hoe hormonen morele oordelen op een fundamentele manier beïnvloeden door hersenactiviteit te reguleren," zei Bertram Gawronski, een professor psychologie aan de UT Austin. "Naarmate dat morele redenering meer is geworteld in biologische factoren zijn des te moeilijker zijn morele conflicten op te lossen zijn met argumenten".

Eerdere studies over hoe hormonen het morele oordeel beïnvloeden, suggereren dat hogere niveaus van testosteron worden geassocieerd met sterkere utilitaire voorkeuren, in andere woorden ‘het doel heiligt de middelen’.

De onderzoekers van de nieuwe studie – onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behaviour [2] - hebben in een dubbelblinde studie die hypothese getoetst. In het experiment werd testosteron toegediend aan een ‘proefgroep’ met 100 proefpersonen. De andere controlegroep met ook 100 deelnemers kreeg een placebo.

"De studie was ontworpen om na te gaan of testosteron direct van invloed is op morele oordelen en hoe het hormoon die invloed uitoefent", zegt Skylar Brannon, student psychologie aan de Universiteit van Texas in Austin.

De onderzoekers waren verrast om te ontdekken dat degenen die testosteronsupplementen kregen minder geneigd waren om doelgericht te handelen en in plaats daarvan gevoeliger werden voor morele normen.

Deelnemers met hoge niveaus van natuurlijk voorkomend testosteron lieten echter het tegenovergestelde zien. Ze waren juist minder gevoelig voor morele normen.

De auteurs denken dat natuurlijk voorkomend testosteron kan worden geassocieerd met bepaalde morele oordelen omdat mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken ook vaak verschillende testosteron-niveaus hebben. Bijvoorbeeld: Mensen met psychopathische neigingen hebben vaak een hoog niveau van natuurlijk voorkomend testosteron en vertonen een lagere gevoeligheid voor morele normen.

Gawronski: “Dit betekent niet dat testosteron de oorzaak is van de ongevoeligheid van psychopaten voor morele normen. Toegediend testosteron lijkt in feite het tegenovergestelde effect te hebben, waardoor de gevoeligheid van mensen voor morele normen toeneemt”.

Verwijzingen

[1] Bewerkt nieuwsartikel
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/uota-tha081419.php

[2] Publicatie
- https://www.nature.com/articles/s41562-019-0641-3

[3] Voor enkele recente studies over testosteron, zie bijvoorbeeld:
- https://tinyurl.com/y3ok3sy2
- https://tinyurl.com/y2ond9sm

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel