Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Tekenbeten kunnen leiden tot een allergie voor vlees

Dick Schrauwen [1]

Een wetenschapper van de medische faculteit van de Universiteit van Virginia heeft voor het eerst belangrijke immunologische veranderingen achterhaalt bij mensen die abrupte allergische reacties krijgen door het eten van vlees van zoogdieren zoals rund- en varkensvlees.

De studie biedt ook een belangrijk handvat voor andere wetenschappers om deze vreemde, recent ontdekte door tekenbeten veroorzaakte allergie verder te onderzoeken.

De bevindingen van Loren Erickson en zijn team van de UVA bieden belangrijke inzichten in een plotseling optredende allergie. Waardoor is eten van een gehaktbal of hotdog plotseling levensbedreigend voor gezonde mensen die daarvoor probleemloos van vlees konden genieten?

Symptomen van vleesallergie kunnen variŽren van milde netelroos via misselijkheid en braken tot ernstige anafylaxie [2] met mogelijk dodelijke afloop.

"We weten niet wat het precieze mechanisme is achter een door een tekenbeet veroorzaakte vleesallergie. In het bijzonder ontbrak het inzicht in de bron van de immuuncellen die de antilichamen produceren die de allergische reacties veroorzaken", legt Erickson uit. "Er is geen manier om deze voedselallergie te voorkomen of te genezen. Daarom moeten we eerst het onderliggende mechanisme achterhalen voordat we een therapie kunnen ontwikkelen."
Ontrafeling van de vleesallergie

Mensen die de allergie ontwikkelen als reactie op een beet van de eenzame sterteek (lone star tick [3]), moeten vaak stoppen met het eten van vlees van zoogdieren zoals rund- en varkensvlees. Zelfs voedsel dat op het eerste gezicht geen vlees lijkt te bevatten, kan op vlees gebaseerde ingrediŽnten bevatten. Ook die van vlees afgeleide bestanddelen kunnen de allergie veroorzaken. Dat betekent dat mensen met zoín vleesallergie hyperalert moeten zijn.

De allergie werd voor het eerst ontdekt door Dr. Thomas Platts-Mills van de UVA. Deze gerenommeerde allergoloog constateerde dat bepaalde mensen last hadden van reacties op een suiker genaamd alfa-gal dat voorkomt in het vlees van zoogdieren [4]. Wat er precies in het lichaam gebeurt, begrijpen we echter nauwelijks. Het werk van Erickson - samen met andere UVA-onderzoekers - brengt daar verandering in.

Het team van Erickson verbonden aan de afdeling Microbiologie, Immunologie en Kankerbiologie van de UVA heeft ontdekt dat mensen met vleesallergie een bijzondere vorm van immuuncellen hebben die bekend staan ??als B-cellen. Ze hebben heel veel van dit type witte bloedcellen, dat antilichamen aanmaakt die chemicaliŽn afgeven die de allergische reactie veroorzaken.

Verder hebben Erickson en zijn team een proefdiermodel van vleesallergie ontwikkeld. Met behulp van dit muismodel kunnen wetenschappers de mysterieuze allergie beter bestuderen.

Erickson: "Dit is het eerste bij mij bekende klinisch relevante model. Dit model opent de deur naar de beantwoording van veel belangrijke vragen. We kunnen dit model daadwerkelijk inzetten om de onderliggende oorzaken van vleesallergie te achterhalen en die kennis inzetten in studies bij mensen. We kunnen met dit diermodel experimenten doen die je kunt uitvoeren met mensen. Met behulp van dit proefdiermodel kunnen we potentiŽle mechanismen identificeren die kunnen leiden tot nieuwe therapeutische strategieŽn. Die kunnen we dan gaan onderzoeken bij Ďechteí proefpersonen zodat we onze hypotheses kunnen toetsen. Zo kunnen we als het ware heen en weer gaan tussen muis en mens."

De studie is onlangs gepubliceerd in The Journal of Immunology [5].
Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://news.virginia.edu/content/meat-allergy-uva-ids-biological-changes-triggered-tick-bites

[2] Anafylaxie
- https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie/anafylaxie.html

[3] Eenzame ster teek, lone star tick
- https://en.wikipedia.org/wiki/Amblyomma_americanum

[4] Ontdekking van de vleesallergie, alfa-gal
- https://news.virginia.edu/content/meet-doc-who-discovered-infamous-red-meat-allergy-spread-ticks
- https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-gal_allergy

[5] Publicatie
- https://www.jimmunol.org/content/203/4/813

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel