Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Met suiker gezoete drank gekoppeld aan een hoger risico op nierziekte

AMERICAN SOCIETY OF NEPHROLOGY

In een onderzoek onder Afro-Amerikaanse mannen en vrouwen met een normale nierfunctie, vond men dat een patroon van hogere consumptie van frisdranken, gezoete vruchtendranken en water was geassocieerd een hoger risico op ontwikkeling van nierziekte.

Hogere consumptie van gezoete fruitdranken, frisdrank en water was geassocieerd met een hogere kans op het ontwikkelen van een chronische nierziekte (CKD) in een studie op Afro-Amerikaanse volwassenen in Mississippi. De bevindingen die verschijnen in Clinical Journal of the American Soiety of Neprology (CJASN), maken deel uit van de groeiend aantal bewijzen die wijzen op de negatieve gevolgen voor de gezondheid van het consumeren van met suiker gezoete dranken.

Bepaalde dranken kunnen de gezondheid van de nieren aantasten, maar de studieresultaten zijn inconsistent geweest. Voor meer duidelijkheid, Casey Rebholz PhD, MS, MNSP, MPH (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) en haar collega's bestudeerden 3003 Afro-Amerikaanse mannen en vrouwen met een normale nierfunctie die deelnamen aan de Jackson Heart Study.

"Er is een gebrek aan uitgebreide informatie over de gevolgen voor de gezondheid van het brede scala aan dranken die beschikbaar zijn", zegt Dr. Rebholz." Met name is er beperkte informatie over welke dranken en drinkpatronen een risico betekenen op nierziekten. "

Voor hun studie beoordeelden de onderzoekers de drankconsumptie via een vragenlijst gebruikt vanaf de start van het onderzoek in 2000-04 tot 2009-13.

Onder de 3003 deelnemers ontwikkelden 185 (6%) CKD over een mediaan follow-up van 8 jaar. Na correctie voor verstorende factoren vond men dat het consumeren van frisdranken, gezoete vruchtendranken en water geassocieerd is met een hoger risico op het ontwikkelen van CKD. Deelnemers in de bovenste tertiel voor consumptie van dit drankpatroon hadden 61% meer kans om CKD te ontwikkelen dan die in de onderste tertiel.

De onderzoekers waren verrast om vast te stellen dat water een onderdeel was van een drankpatroon dat verband hield met een hoger risico op CKD. Ze merkten op dat de deelnemers aan de studie mogelijk hun wijdverspreid gebruik hebben gerapporteerd met verschillende soorten water, inclusief gearomatiseerd en gezoet water. Helaas hebben de onderzoekers geen informatie verzameld over specifieke merken of typen flessenwater in de Jackson Heart Study.

In een begeleidend redactioneel merkten Holly Kramer, MD, MPH en David Shoham, PhD (Loyola University Chicago) op dat de bevindingen grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid. "Terwijl een paar selecte Amerikaanse steden de consumptie van SSB [suiker gezoete drank] hebben zien verminderen door hogere belastingen, hebben alle andere gemeenten zich verzet tegen de inspanningen voor volksgezondheid om het SSB-verbruik te verlagen,"schreven ze. "Deze culturele weerstand tegen het verminderen van SSB-consumptie kan worden vergeleken met de culturele weerstand tegen stoppen met roken tijdens de jaren zestig na het rapport van de Surgeon General. Tijdens de jaren zestig werd tabaksgebruik als een sociale keuze beschouwd en niet als een medisch of sociaal probleem voor de volksgezondheid."

In een begeleidend redactioneel commentaar van Patient Voice legde Duane Sunwold uit dat sinds hij als CKD patiŽnt zijn eet- en drinkpatroon heeft veranderd zijn ziekte in remissie is. Als kok biedt hij een aantal aanbevelingen aan medepatiŽnten die proberen hun consumptie van met suiker gezoete dranken te verminderen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.