Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Cannabis verandert het genetische profiel van sperma

Duke University Medical Center [2]

Dick Schrauwen [1]

Of die genetische veranderingen onherstelbaar zijn of dat ze kunnen worden doorgegeven aan kinderen is nu nog onbekend

DURHAM, N.C. - Omdat de gereguleerde legale toegang tot marihuana zin de VS steeds groter wordt, bestuderen steeds meer wetenschappers de effecten van het actieve ingrediŰnt tetrahydrocannabinol (THC) op tieners, volwassenen en zwangere vrouwen.

Recent onderzoek van Duke Health suggereert dat mannen in hun vruchtbare jaren er zich van bewust moeten zijn dat THC-gebruik invloed kan hebben op hun sperma en daarmee op hun kinderen die ze verwekken in een periode van cannabisgebruik.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tabaksrook, pesticiden, vlamvertragers en zelfs obesitas invloed hebben op het sperma. Het Duke-onderzoek laat zien dat ook THC de epigenetica [3] be´nvloedt. Dit betekent dat THC structurele en regulerende veranderingen in het DNA van het sperma van cannabisgebruikers veroorzaakt.

Experimenten met ratten en een onderzoek bij 24 mannen lieten zien dat cannabis invloed heeft op genen via twee belangrijke cellulaire routes en dat het ook invloed heeft DNA-methylering, een proces dat essentieel is voor een evenwichtige ontwikkeling.

De onderzoekers weten nog niet of de door THC veroorzaakte DNA-veranderingen worden doorgegeven aan de kinderen van gebruikers en welke effecten dat zou kunnen hebben. Hun bevindingen zijn online gepubliceerd op 19 december in het tijdschrift Epigenetics [4].

"Wat we hebben gevonden is dat de effecten van cannabisgebruik op mannen en hun reproductieve gezondheid niet helemaal nul zijn, in die zin dat er iets is met cannabisgebruik dat het genetische profiel in sperma be´nvloedt," zegt Scott Kollins, Ph.D., professor in psychiatrie en gedragswetenschappen bij Duke en senior auteur van de studie.

Kollins: "We weten nog niet wat dat betekent, maar het feit dat steeds meer jonge mannen in de vruchtbare leeftijd legaal toegang hebben tot cannabis, is een punt van aandacht. Nationaal onderzoek heeft aangetoond dat het waargenomen risico van regelmatig marihuanagebruik gestaag afneemt. Deze verminderde risicobeleving in combinatie met een toenemende vraag en de brede beschikbaarheid van marihuana met een zeer hoog THC-gehalte maakt dit onderzoek bijzonder actueel."

In de studie werden regelmatige gebruikers gedefinieerd als degenen die in de afgelopen zes maanden minstens wekelijks marihuana rookten. Hun sperma werd vergeleken met degenen die de afgelopen zes maanden geen marihuana hadden gebruikt en niet meer dan 10 keer in hun leven.

De auteurs vonden dat hoe hoger de THC-concentratie was in de urine van mannen, hoe groter de genetische veranderingen in hun sperma was.

THC leek invloed te hebben op honderden verschillende genen bij ratten en mensen, maar veel van de genen hadden wel iets gemeen - ze werden geassocieerd met twee van dezelfde belangrijke cellulaire routes, zegt hoofdauteur Susan K. Murphy, hoofd van de afdeling reproductieve wetenschappen, verloskunde en gynaecologie bij Duke.

Een van die twee routes is betrokken bij het helpen van het bereiken van de juiste grootte van lichaamsdelen. De andere route heeft betrekking op een groot aantal genen die de celgroei tijdens de ontwikkeling reguleren. In sommige kankers zijn beide routes vaak ontregeld.

"Wat dit betekent voor het zich ontwikkelende kind, dat weten we nu gewoon niet", zegt Murphy. "Het is op dit moment onbekend of het door THC aangetaste sperma gezond genoeg is om een ??ei te bevruchten en zich tot een embryo kan ontwikkelen. "

De studie moet worden gezien als een startpunt van het onderzoek naar de epigenetische effecten van THC op sperma. Murphy: "Onze studie heeft beperkingen vanwege het relatief geringe aantal deelnemers. Verder kunnen onze bevindingen worden vertroebeld door andere factoren die van invloed zijn op hun gezondheid zoals voeding, slaap, alcoholgebruik en andere gewoonten.

Het Duke-team is van plan om zijn onderzoek voort te zetten met grotere groepen. Ze zijn van plan om te onderzoeken of veranderingen in het sperma omkeerbaar zijn wanneer mannen stoppen met marihuana. Ze hopen ook het navelstrengbloed te kunnen testen van baby's met vaders met `THC-sperma` om te bepalen of en welke epigenetische veranderingen worden overgedragen op het kind.

"We weten dat er effecten zijn van cannabisgebruik op de regulatiemechanismen in sperma-DNA, maar we weten niet of ze kunnen worden overgedragen op de volgende generatie," zegt Murphy.

Murphy: "Omdat een grotere studie die uitsluitsel biedt op dit moment ontbreekt, is het beste advies om aan te nemen dat er inderdaad veranderingen zouden kunnen zijn. Omdat we niet weten of die veranderingen permanent zijn, zou ik zeggen dat ik als voorzorgsmaatregel stop met het gebruik van cannabis gedurende ten minste zes maanden voordat ik een kind probeer te maken"

Het onderzoek werd ondersteund door een subsidie ??van de `John Templeton Foundation` [5]. Zie [6] voor meer informatie over het onderzoeksprogramma van Duke.

VERWIJZINGEN

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/dumc-etc121718.php

[2] Duke Medical Center
- https://www.dukehealth.org/locations/duke-university-medical-center

[3] Epigenetisch; Epigenetica
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Epigenetica

[4] `Cannabinoid exposure and altered DNA methylation in rat and human sperm`; Susan K. en anderen.
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15592294.2018.1554521

[5] John Templeton Foundation
- https://en.wikipedia.org/wiki/John_Templeton_Foundation

[6] CHIPERS (onderzoeksprogramma)
- https://sites.duke.edu/ciphers/


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.