Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Slaaptekort kan onze genen beïnvloeden

Volgens een nieuwe anesthesiestudie veroorzaakt slaaptekort DNA-schade.

In een observationele studie van 49 gezonde voltijdse artsen die hun bloed lieten analyseren op verschillende tijdstippen, vond men dat spoedartsen die 's nachts moesten werken een lagere DNA herstel genexpressie en meer DNA onderbrekingen hadden dan de deelnemers die geen nachtwerk moesten doen. Bij de spoedartsen nam de genexpressie van het DNA herstel af en de DNA onderbrekingen verhoogden na slaapgebrek. Beschadigd DNA verhoogde na slechts één nacht slaapgebrek.

Hoewel aanvullend onderzoek nodig is, kan deze DNA schade het verhoogd risico voor kanker en cardiovasculaire, metabole en neurodegeneratieve ziekten geassocieerd met slaapdgebrek, helpen verklaren.

"Hoewel dit besluit zeer voorlopig is, is het duidelijk uit de resultaten dat zelfs één nacht slaapgebrek kan bijdragen tot de ontwikkeling van chronische ziekten," zei senior auteur Dr. Siu-Wai Choi, van de Universiteit van Hong Kong.

"Anesthesisten (en andere gezondheidswerkers) werken vaak in shift en wachtdiensten en hun werkpatroon verandert vaak tussen nacht- en dagwerk. Deze studie is belangrijk in die zin dat het toekomstige onderzoekers de mogelijkheid geeft om de impact van het veranderen van de manier van werken en andere interventies, te bestuderen door het evalueren van DNA onderbrekingen op dezelfde manier als de auteurs van deze baanbrekende studie hebben gedaan," zei Dr Klein, Hoofdredacteur van het tijdschrift.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.