Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Slaapproblemen tieners verminderen snel door beperken beeldschermgebruik

EUROPEAN SOCIETY OF ENDOCRINOLOGY

De slaap van jongeren kan verbeterd worden door slechts één week het gebruik van hun lichtgevende schermen van telefoons, tablets en computers ‘s avonds te beperken, volgens onderzoek dat gepresenteerd wordt tijdens de jaarlijkse meeting in Lyon bij de European Society of Endocrinology, ECE 2019.

Het onderzoek toont aan dat door een simpele begrenzing van de blootstelling aan blauwlicht uitstralende apparatuur in de avonduren, tieners hun slaap kunnen verbeteren en symptomen van vermoeidheid, gebrek aan concentratie en slecht humeur kunnen verminderen, na slechts één week.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan teveel avondlicht, vooral het blauwe licht dat uitstraalt van beeldschermen op smartphones, tablets en computers, de ‘brein-klok’ en de productie van het slaaphormoon melatonine kan aantasten, met als resultaat een verstoorde nachtrust en slaapkwaliteit.

Het gebrek aan slaap veroorzaakt niet alleen onmiddellijke symptomen van vermoeidheid en slechte concentratie, maar kan ook het risico op ernstiger ziektes op langere termijn verhogen, zoals obesitas, diabetes en hartziekten.

Andere onderzoeken hebben laten zien dat gebrek aan slaap door beeldschermgebruik meer invloed heeft op kinderen en tieners dat op volwassenen, maar in geen enkel onderzoek is grondig geïnventariseerd hoe daadwerkelijke blootstelling de slaap van jongvolwassenen thuis beïnvloedt en of dit verholpen kan worden.

In dit gezamenlijke onderzoek van het Nederlands Herseninstituut, Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), werden de gevolgen van blootstelling aan blauw licht onderzocht bij jongvolwassenen thuis.

Degenen die meer dan 4 uur per dag achter hun beeldscherm zaten hadden gemiddeld 30 minuten minder inslaap- en ontwaakmomenten dan degenen die minder dan 1 uur per dag achter het beeldscherm zaten, en meer symptomen door slaapgebrek. Het team stelde een gerandomiseerd gecontroleerde test samen om het effect te analyseren op het slaappatroon van 25 veelgebruikers door het blauwe licht met brillen te blokkeren en geen beeldschermgebruik in de avond.

Zowel het blokkeren van het blauwe licht met brillen als de beeldscherm onthouding resulteerden in het 20 minuten eerder in slaap vallen en later wakker worden van de deelnemers, en een afname van genoemde symptomen door slaapgebrek, na slechts een week.

Dr. Dirk Jan Stenvers van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme bij het Amsterdam UMC zegt: “Jongeren brengen steeds meer tijd door achter hun apparatuur met beeldschermen en slaapproblemen komen veel voor in deze leeftijdsgroep. Hier laten we simpelweg zien dat deze slaapproblemen gemakkelijk teruggebracht kunnen worden door ‘s avonds het schermgebruik of blootstelling aan blauw licht te minimaliseren. Gebaseerd op onze gegevens is het aannemelijk dat slaapklachten bij jongeren en laat in slaap vallen op zijn minst gedeeltelijk beïnvloed worden door het blauwe licht van de beeldschermen.”

Dr. Stenvers en zijn collega’s zijn op dit moment geïnteresseerd in de langdurige relatie tussen verminderde beeldschermtijd en een verbeterde slaap, en of dezelfde effecten betrekking hebben op volwassenen.

Dr. Stenvers licht toe: “Slaapverstoringen beginnen met minimale symptomen als vermoeidheid en slechte concentratie, maar op de lange termijn weten we dat slaapgebrek in verband staat met een verhoogd risico op obesitas, diabetes en hartkwalen. Als we simpele manieren kunnen aanreiken om dit probleem te verhelpen, kunnen we ernstiger gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen.”

https://www.ese-hormones.org

Vertaling: Ellen Lam

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel