Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Siliconen huisdiertags veroorzaken hyperthyreo´die bij katten

Katachtige hyperthyreo´die is de meest voorkomende endocrien gerelateerde aandoening bij oudere katten, en de prevalentie is sinds het eerste geval in 1979 drastisch verhoogd; op hetzelfde moment eigenlijk dat nieuwe huishoudelijke vlamvertragers werden ge´ntroduceerd. Onderzoekers rapporteren in ACSĺ Environmental Science & Technology hyperthyreo´die geassocieerd met een andere klasse van vlamvertragers, met behulp van siliconen huisdier tags vergelijkbaar met de populaire polsbandjes die veel mensen dragen voor goede doelen.

Halverwege de jaren zeventig begonnen fabrikanten met het gebruik van polybroomdifenyl ethers (PBDE's) in textiel, polyurethaanschuim, kunststoffen en elektronica. Maar in 2004 zijn Amerikaanse fabrikanten vrijwillig gefaseerd begonnen deze vlamvertragers te mijden omwille van milieu- en gezondheidsproblemen.

Alternatieven, waaronder organofosfaatesters (OPE's), zoals tris (1,3-dichloorisopropyl) fosfaat (TDCIPP), werden in plaats daarvan toegevoegd, maar recent onderzoek suggereert dat deze vlamvertragers, zoals PBDE's, kunnen werken als hormoonontregelaars. Voorafgaand onderzoek suggereerde een verband tussen PBDE niveaus en felle hyperthyreo´die, maar tot nu toe zijn OPE's niet onderzocht geweest in deze context.

Kim Anderson en collega's vroegen zich af of ze soms huisdier tags konden gebruiken om blootstelling aan hyperthyroide en niet-hyperthyroide in verschillende vlamvertragers, waaronder OPEĺs, te evalueren. Siliconen nemen vluchtige en semi-vluchtige organische verbindingen op en polsbandjes gemaakt van het materiaal zijn in eerdere studies gebruikt om de menselijke blootstelling aan chemische stoffen uit de omgeving te monitoren.

Om daar achter te komen, rekruteerden de onderzoekers eigenaars van 78 huiskatten van zeven jaar en ouder, de helft met blootstelling aan hyperthyreo´die en de helft zonder. Ze gaven de eigenaars van de katten siliconen tags om op hun huisdieren te gebruiken. Nadat de katten de tags zeven dagen hadden gedragen analyseerden de onderzoekers de siliconen en vonden ze hogere niveaus van TDCIPP bij de katten met hyperthyreo´die. Bij de niet-hyperthyreo´de katten correleerde TDCIPP blootstelling met serum concentraties van een hormoon verhoogd bij hyperthyreo´die.

Hogere TDCIPP blootstellingen werden geassocieerd met het gebruik van luchtverfrissers, huizen gebouwd sinds 2005 en katten die graag dutten op gestoffeerde meubels.

Vertaling: Andre Teirlinck

Juli 2019
  

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel