Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Juf Sharon bedenkt een speelse manier voor het meenemen van gezondere tussendoortjes op school

Sharon van Putten is leerkracht op een basisschool. Tijdens ‘de gezonde hapdag’ op school, merkte ze dat veel kinderen zich niet echt bewust waren van wat ‘gezond’ eten en drinken nu eigenlijk is. ‘‘Dat kan gezonder’’, dacht Sharon, en ze verzon een verhaal over een jongetje dat Blijbuikje heet. Hij raakt zijn ouders kwijt en wordt normaal gesproken getroost met snoepjes.

Via spannende avonturen in een dierenbos leert Blijbuikje gezonde producten eten en hoe de dieren met de natuur omgaan. Daar wordt zijn buikje blij van. De kinderen uit haar klas raakten enthousiast, praatten erover en bleven vragen om nog meer avonturen van Blijbuikje.

Ze merkte ook dat de kinderen steeds vaker producten mee gingen nemen, die Blijbuikje in het bos heeft leren eten. Al snel hoorde ze: ‘Kijk juf, de banaan van Aap Gaap en de druiven van Duif Druif.

Uiteindelijk besloot ze alle verhaaltjes te bundelen, wat resulteerde in een mooi, educatief (kinder)boek.

Het geheim dat het zo blijft hangen bij de kinderen is, omdat de avonturen worden beleefd met dieren. Op een luchtige en speelse manier probeert ze kinderen iets bij te brengen over het eten en drinken van pure voeding en hoe lekker dit kan zijn.

Naast de gezonde tussendoortjes, merkte Sharon ook dat weinig kinderen echt weten waarom bijen en andere insecten zo belangrijk zijn voor de natuur. ‘Het onderwerp ‘leefde’ gewoon niet onder de kinderen. Dit terwijl het zo slecht gaat met de bijen.

En juist het verband tussen voeding en de natuur is zo belangrijk om kinderen mee te geven’, aldus Sharon. Door het belang van de natuur, bijen en bodem bij kinderen onder de aandacht te brengen, weten kinderen waar hun eten vandaan komt en hoe belangrijk de natuur voor de mens is. Doordat de verhaaltjes zich afspelen in een bos, kon Sharon dan ook de samenhang met de natuur en het milieu er mooi bij gaan betrekken.

Sharon vindt het heel belangrijk dat de verhalen aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Gezond eten gaat niet om ‘nooit meer dit en altijd dat’, maar om de balans geeft Sharon aan. Haar boodschap is dan ook dat genieten vooral heel belangrijk is, want ook daar krijg je een blij buikje van. Net zoals aandacht voor de insecten en natuur om ons heen.

Zo gaan de verhaaltjes dus niet alleen over gezond eten, maar ook over het gezond houden van de wereld om ons heen. Als leerkracht probeert Sharon kinderen ook te leren dat heel veel onderwerpen met elkaar in relatie staan. Het mooie is dat het educatieve duidelijk terug te lezen is in haar boek.

‘Alle onderwerpen zijn zo actueel en belangrijk, denk alleen al aan de bedreiging van veel dieren- en plantensoorten.’ Juist daarom wil ze haar speelse, maar effectieve aanpak graag verder brengen. Ze geeft nu ook gratis lezingen om ervoor te zorgen dat haar enthousiasmerende manier verder komt en hopelijk iedereen een blij buikje krijgt.

Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie kunt u kijken op: www.blijbuikje.nlOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel