Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Beta´ne kan een behandeling bieden voor schizofrenie

Dick Schrauwen [1]

Veel psychiatrische geneesmiddelen werken op de receptoren of transporteurs van bepaalde neurotransmitters [2] in de hersenen. Er is echter een grote behoefte aan alternatieven. Daarom kijkt veel onderzoek naar andere aangrijpingspunten in de metabole routes van de hersenen. Zo stimuleert bij schizofrenie een gebrek aan glycine-beta´ne [3] de hersenpathologie. Een nieuw onderzoek door het Center for Brain Science (CBS) van RIKEN [4] laat zien dat suppletie met beta´ne [3] psychiatrische symptomen bij muizen kan tegengaan.

Betaine komt van nature voor een in een normaal voedingspatroon maar de stof wordt ook door het lichaam gesynthetiseerd. Daarin speelt Beta´ne diverse rollen in het metabolisme ľ bijvoorbeeld als een ontstekingsremmer. Eerder onderzoek constateerde dat de niveaus van beta´ne (glycine beta´ne of trimethylglycine) in het bloedplasma van schizofreniepatiŰnten laag was. Dat wees er op dat beta´ne een therapeutisch doelwit zou kunnen zijn.

het Chdh-gen [5] is betrokken is bij aanmaak van beta´ne. Het recente onderzoek liet zien dat muizen die het Chdh-gen missen depressief gedrag en sterk verminderde beta´ne-spiegels in zowel de hersenen als het bloed vertonen. Beta´ne-niveaus in de hersenen herstelden zich toen aan de proefdieren een beta´ne-supplement in drinkwater werd gegeven. Daarmee is aangetoond dat beta´ne de bloed-hersenbarriŔre kan passeren.

Psychedelische drugs zoals PCP en (stimulanten zoals) methamfetamine kunnen schizofrenie-achtig gedrag produceren bij zowel mensen als muizen. De onderzoekers testten bij muizen of het beta´ne-supplement de door PCP en methamfetamine veroorzaakte symptomen kon verlichten. Ze ontdekten dat beta´ne niet alleen cognitieve tekorten en gedragsafwijkingen verbeterde, maar ook de oxidatieve stress op moleculair niveau deed verdwijnen. Oxidatieve stress [6] wordt beschouwd als een mechanisme waardoor PCP en Meth psychiatrische symptomen bij mensen veroorzaken.

Onderzoek van hersenmonsters afgenomen bij juist overleden mensen liet verminderde beta´ne-spiegels bij schizofreniepatiŰnten zien. Die vermindering was niet gerelateerd aan de hoeveelheid antipsychotica die - vˇˇr het overlijden - werd ingenomen. De onderzoekers vonden ook een deel van de hersenen met door een betaine-tekort veroorzaakte oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een pathologie die optreedt in personen met ernstige psychotische symptomen. De onderzoekers konden deze pathologie repliceren in ge´nduceerde pluripotente stamcellen (induced pluripotent stem cells) [7]. Ze wisten de oxidatieve stressconditie in die cellen te simuleren en deze te neutraliseren met de beta´ne-behandeling.

"We betogen dat ÚÚn de functies van beta´ne - in de metabole cycli waarin het deelneemt ľ, het bevorderen van antioxiderende activiteit is", zegt senior auteur Takeo Yoshikawa . "Suppletie van beta´ne is echter geen wondermiddel voor schizofrenie of andere psychiatrische aandoeningen."

De onderzoekers identificeerden ook een genetische variant die de werkzaamheid van betaine- behandeling kan voorspellen - een voorbeeld van precisiegeneeskunde in de psychiatrie.

Betaine wordt al gebruikt als een medicijn tegen ` autosomal recessive metabolic disorder homocystinuria` [8] en kan dus worden beschouwd als een veilige therapie met minimale bijwerkingen.

Deze studie werd gepubliceerd in het tijdschrift EBioMedicine op 26 juni. [9]

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- http://www.riken.jp/en/pr/press/2019/20190627_1/

[2] Neurotransmitter
- https://en.wikipedia.org/wiki/Neurotransmitter

[3] Beta´ne
- https://en.wikipedia.org/wiki/Betaine

[4] Center for Brain Science (CBS) van RIKEN
- http://www.riken.jp/en/research/labs/cbs/

[5] Chdh-gen
- https://www.genecards.org/cgi-bin/carddisp.pl?gene=CHDH

[6] Oxidatieve stress
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxidatieve_stress

[7] Induced pluripotent stem cell
- https://en.wikipedia.org/wiki/Induced_pluripotent_stem_cell

[8] Autosomal recessive metabolic disorder homocystinuria
- https://ghr.nlm.nih.gov/condition/homocystinuria

[9] Publicatie
Tetsuo Ohnishi, en anderen, "Investigation of betaine as a novel psychotherapeutic for schizophrenia", EBioMedicine, 10.1016/j.ebiom.2019.05.062
- https://www.ebiomedicine.com/article/S2352-3964(19)30370-6/fulltext

Juli 2019

  

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel