Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Schaliegasboring kan bijdragen aan angst en depressie tijdens zwangerschap

Een nieuwe studie onder leiding van een onderzoeker aan de Columbia University Mailman School of Public Health ontdekt een verband tussen nabijheid van hydraulische fracking activiteiten en geestelijke gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Environmental Research.

De onderzoekers bekeken de gegevens van 7.715 moeders zonder angst of depressie bij conceptie, die bij het Geisinger Health System in Pennsylvania tussen januari 2009 en januari 2013 hun gegevens hadden ingeleverd. Ze vergeleken vrouwen die angst of depressie ondervonden hadden tijdens de zwangerschap met degenen die daar geen last van hadden gehad. Hydrofracking-locaties waren beschikbaar via publieke bronnen.

Ze ontdekten dat 4,3% van de vrouwen angst of depressie ervoeren als ze in het hoogste kwartiel van blootstelling verbleven in vergelijking met de andere kwartielen. De prevalentie van angst of depressie tijdens de zwangerschap was 15 procent in het hoogste kwartiel, vergeleken met slechts 11 procent in de onderste drie kwartielen.

Het risico was groter bij moeders die medische hulp kregen (een indicator van een laag inkomen): de auteurs stelden 5,6% gevallen van angst of depressie vast bij deze vrouwen. Ze vonden geen relatie tussen angst of depressie tijdens zwangerschap en vroeggeboorte en verminderd geboortegewicht (bij een eerdere studie vond het onderzoeksteam wel een verband).

Hoofdauteur Joan Casey, PhD, universitair docent bij de afdelingEnvironmental Health Sciences, wijst op verschillende mogelijke redenen waarom wonen in de buurt van frackingsites kan leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen.

"Fracking-activiteiten kunnen de verslechtering van de kwaliteit van de natuurlijke omgeving veroorzaken zoals door de productie van giftig afvalwater en toename van vrachtwagenverkeer waardoor bewoners een gebrek aan zelfcontrole voelen wat hun gezondheid schaadt," zegt Casey. "Een andere mogelijkheid is dat luchtvervuiling rechtstreeks de kwetsbare bevolking treft. Toekomstig onderzoek zou andere potentiele factoren kunnen onderzoeken zoals luchtkwaliteit, geluid, lichtvervuiling, psychosociale stress en perceptie van activiteiten."

Vertaling: Andre Teirlinck

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel