Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Een saunasessie is net zo vermoeiend als een matige lichaamsbeweging

De bloeddruk daalt niet tijdens een saunabezoek - die stijgt evenals je hartslag. Deze toename is zelfs vergelijkbaar met het effect,van een korte, matige inspanning. Dit is het resultaat van een nieuwe studie,uitgevoerd door onderzoekers van de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) en het Medical Center Berlin (MCB). Voor hun studie plaatsten de onderzoekers hun deelnemers zowel in een sauna als op een fiets met ergometer.

In tegenstelling tot de vorige aanname, daalt de bloeddruk niet tijdens een saunasessie. De verhoging van de bloeddruk is zelfs vergelijkbaar met deze veroorzaakt door een korte, matige training.

Dit is één van de conclusies van een recente studie uitgevoerd door sportwetenschappers van de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) in samenwerking met het Medical Center Berlin (MCB). Op verschillende dagen werden de deelnemers naar een sauna gestuurd en op een fietsergometer geplaatst. De bloeddrukniveaus en de hartslag werd telkens gemeten tijdens het saunabezoek en tijdens het sporten. De studie werd recent gepubliceerd in het internationaal tijdschrift "Complementary Therapies in Medicine”.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een saunabezoek leidt tot een continue val in bloeddruk. "Er werd gedacht dat de warmte de bloedvaten verwijden en dat dit de bloeddruk verlaagt ", zegt Dr. Sascha Ketelhut, hoofdauteur van de nieuwe studie en sportwetenschapper bij MLU. Mensen met lage bloeddruk of cardiovasculaire aandoeningen zijn van oudsher geadviseerd geen sauna's te gebruiken, omdat een verdere daling van de bloeddruk kan leiden tot flauwvallen. "Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen de acute effecten van een saunasessie en de effecten die werden waargenomen tijdens de rustperiode na de saunasessie. Veel eerdere aannames zijn gemaakt over de acute effecten van saunagebruik, maar tot nu toe werd weinig onderzoek uitgevoerd op de effecten na de sauna", vervolgt Ketelhut.

De wetenschappers voerden hun onderzoek uit door bij 19 vrijwilligers de onmiddellijke effecten te meten op het cardiovasculaire systeem bij sanagebruik. De deelnemers werden blootgesteld aan een saunasessie van 25 minuten, terwijl hun bloeddruk en hartslag gemeten werd . Beide waren meteen gestegen tijdens het saunabezoek. Na de saunasessie begonnen zowel bloeddruk als hartslag te dalen tot onder de baseline niveaus van de deelnemers gemeten vóór de saunasessie.

In het tweede deel van de studie voltooiden de deelnemers een kort oefenprogramma op een hometrainer terwijl hun bloeddruk en hartslag werden gemeten. "Vergelijking van de resultaten resulteerde in hetzelfde niveau tijdens de saunasessie met een belasting van ongeveer 100 watt tijdens de inspanningstest ", zegt Ketelhut, waaruit blijkt dat een saunabeurt een soort last vertegenwoordigt voor het lichaam. Maar toch mogen mensen met lage bloeddruk af en toe een sessie hebben, zoals Ketelhut zegt: "Sauna kan eigenlijk worden gebruikt door iedereen die matige fysieke stress kan verdragenzonder ongemak.

Echter, mensen met lage bloeddruk moeten wel voorzichtig zijn daarna, omdat hun bloeddruk onder het initieel niveau kan dalen ".

De waarnemingen van de onderzoekers worden ondersteund door vorige onderzoeken die zich vooral richtten op de langetermijneffecten van saunagebruik,. "Een saunasessie is een fysieke belasting, zijn langdurig positieve effecten zijn vergelijkbaar met sportactiviteiten ", zegt Ketelhut. Niettemin draagt dit gezond zweten niet bij tot gewichtsverlies: "Het effect is te laag omdat er geen spieractiviteit is. Het gewicht dat we verliezen in de sauna is slechts door de vloeistoffen die we uitzweten. Na een saunasessie moet men wel rehydrateren ", concludeert Ketelhut.

Vertaling: Andre Teirlinck

Juli 2019


Op zoek naar een natuurlijke multi ?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel