Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Rogge is gezond, dankzij een samenspel van microben

Rogge eten heeft verschillende voordelen. Een nieuwe studie van de Universiteit van Oost-Finland toont nu aan dat melkzuurbacteriŽn en darmbacteriŽn bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van rogge. Gepubliceerd in Microbiome, gebruikte de studie een metabolomics benadering om metabolieten te analyseren gevonden in voedsel en het menselijk lichaam.

Roggezuurdesem gebruikt voor het bakken van roggebrood is rijk aan melkzuurbacteriŽn. Naast het fermenteren van het deeg wijzigen deze bacteriŽn ook bioactieve verbindingen in rogge. Ze produceren vertakte keten aminozuren en aminozuur bevattende kleine peptiden waarvan bekend is dat ze onder andere invloed hebben op het insulinemetabolisme.

Veel van de verbindingen in rogge worden eerst verwerkt door de darmbacteriŽn voor ze opgenomen worden in het lichaam. De studie wees uit dat darmmicroben en microben die zuurdesem produceren gedeeltelijk dezelfde verbindingen zijn. Darmmicroben produceren echter ook derivaten van

trimethylglycine, ook bekend als betaÔne, dat ook in rogge voorkomt. Een eerder onderzoek door dezelfde groep heeft aangetoond dat ten minste ťťn van deze derivaten de behoefte aan zuurstof in de hartspiercellen vermindert, wat het hart kan beschermen tegen ischemie of zelfs de prestatie ervan kan verbeteren. De bevindingen kunnen enkele voordelen voor de gezondheid van rogge verklaren, inclusief betere bloedsuikerspiegel en een lager risico op hart- en vaatziekten.

De effecten van de darmmicroben werden bestudeerd bij muizen en in een vitro gastro intestinaal model, dat de functie van de menselijke darmen nabootst. Gebruik makend van deze twee modellen konden de onderzoekers op natuurlijke wijze verschillen in het darmmicrobioom tussen individuen elimineren, waardoor het gemakkelijker werd om metabolieten te detecteren die eigenlijk afkomstig zijn van rogge.

Rogge is terug te voeren naar wat nu bekend staat als het huidige Oost Turkije, van waar het zich heeft verspreid over de hele wereld. In Finland, bijvoorbeeld, wordt al duizenden jaren rogge geconsumeerd en het werd onlangs geselecteerd als het nationale voedsel van het land.

Hoewel de gezondheidsvoordelen van rogge al lang bekend zijn, zijn de onderliggende mechanismen nog steeds slecht begrepen. Bijvoorbeeld verwijst de zogenaamde rogge factor naar de lagere insulinerespons dan bij tarwe. Door rogge te eten, daalt de bloedsuikerspiegel wat leidt tot gunstige effecten op de gezondheid om een reden die nog altijd onbekend blijft.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de gezondheidsvoordelen van rogge zijn de bioactieve verbindingen, of fytochemicaliŽn, die als antioxidanten dienen. Bovendien lijken darmmicroben een belangrijke rol te spelen bij het aanmaken van samenstellingen die gemakkelijk kunnen opgenomen worden door het lichaam, waardoor het mogelijk is dat ze een groter effect hebben.

ďDe belangrijke rol van de darmmicroben in de menselijke gezondheid is duidelijker geworden in de afgelopen decennia. Het is een goed idee om het gebruik van onnodig antibiotica te voorkomen en de darmmicroben te voeren met optimaal voedsel - zoals rogge," merkt onderzoeker Ville Koistinen van de Universiteit van Oost-Finland op.

Vertaling: Andre Teirlinck

Augustus 2019


 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel