Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Geeft rhinosinusitis een verhoogd risico op depressie en angst?

JAMA OTOLARYNGOLOGY - HEAD & NECK SURGERY

Conclusie: Chronische rhinosinusitis is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door sinusontsteking die de ademhaling bemoeilijkt en gezichtspijn veroorzaakt. De aandoening heeft invloed op de kwaliteit van leven, maar of ze bijdraagt aan depressie en angst bij patiŽnten is onduidelijk. Deze studie op ongeveer 49.000 mensen in een Zuid-Koreaanse verzekeringsdatabank onderzocht het risico van depressie en angst bij chronische rhinosinusitis afhankelijk van het type chronische rhinosinusitis (met of zonder neuspoliepen).

Na 11 jaar follow-up rapporteren onderzoekers dat chronische rhinosinusitis geassocieerd is met een verhoogd risico op depressie en angst en dat het hebben van neuspoliepen geassocieerd is met een hoger risico op depressie en angstgevoelens dan in het geval van zonder poliepen.

Een beperking van het onderzoek is dat het geen informatie bevatte over roken en alcoholgebruik door de deelnemers want die factoren zouden de resultaten kunnen beÔnvloed hebben.

Auteurs: Dong-Kyu Kim, M.D., Ph.D., Hallym University College of

Geneeskunde, Chuncheon, Republiek Korea en coauteurs

(Doi: 10,1001 / jamaoto.2018.4103).

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.