Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Belangrijke PTSS-symptoomvermindering kan diabetes type 2 verlagen

Onderzoek van de Universiteit van Saint Louis ontdekt een behandeling voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) die leidt tot een verbetering van de symptomen en die zorgt voor een 49 procent lager risico op diabetes type 2.

De studie, "Klinisch belangrijke PTSS-verbetering en risico voor type 2 diabetes," door Jeffrey Scherrer, Ph.D., professor in Family and Community Medicine aan SLU, werd online gepubliceerd op 21 augustus in JAMA Psychiatry.

"Sommige chronische chronische gezondheidsproblemen geassocieerd met PTSS kunnen minder voorkomen bij patiŽnten die klinisch zinvolle symptoomreductie ervaren door behandeling of spontane verbetering,"
Zei Scherrer.

PTSS treft tot 12 procent van de burgers en bijna 30 procent van de veteranenpopulatie. Mensen met PTSS lopen risico op andere gezondheidsproblemen en verbetering van PTSS-symptomen gaat gepaard met parallelle verbeteringen in depressie, emotioneel welzijn, slaap, bloeddruk en algemene lichamelijke gezondheid.

PTSS wordt geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes type 2, wat kan worden verklaard door de hoge prevalentie van obesitas, glucosedisregulatie, ontsteking, metabool syndroom en depressie bij mensen met PTSS versus mensen zonder PTSS.

Deze retrospectieve cohortstudie beoordeelde de gegevens van het medisch dossier van veteranen van 2008 tot 2015. De onderzoekers selecteerden willekeurig 5.916 gevallen uit een populatie van veteranen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar die tussen 2008 en 2012 meer dan twee bezoeken aan PTSS-specialistische zorg hadden gehad, gevolgd tot 2015.

Na toepassing van de geschiktheidscriteria waren 1.598 patiŽnten met PTSS en zonder diabetesrisico beschikbaar voor analyse.

Klinisch zinvolle symptoomreductie is een afname van 20 punten op de PTSS Checklist-score. Uit het onderzoek bleek dat de resultaten onafhankelijk waren van tal van demografische, psychiatrische en fysieke comorbiditeiten. De steekproef was 84,3 procent mannelijk, 66 procent Kaukasisch en 22 procent Afro-Amerikaans. De gemiddelde leeftijd van de patiŽnten was 42.

De associatie was ook onafhankelijk van het aantal gebruikte PTSS-psychotherapiesessies.

"Bij patiŽnten met alleen PTSS, is klinisch significante PCL-afname geassocieerd met een lager risico op diabetes en bij patiŽnten met PTSS en depressie, vonden we verbetering van PTSS gepaard met een afname van depressie," zei Scherrer. "Dus lijkt het verminderde risico voor type 2 diabetes een grote PTSS-symptoomafname te volgen en bij patiŽnten met zowel PTSS als depressie kan verbetering van beide aandoeningen nodig zijn om het risico op type 2 diabetes te verminderen."

"Verrassend genoeg werd klinisch betekenisvolle PTSS-verbetering niet geassocieerd met een verandering in BMI- en A1C-waarden." Een prospectief onderzoek is nodig om verder onderzoek te doen, zegt Scherrer, mede vanwege de beperkingen van medische gegevens. Een dergelijke studie zou kunnen bepalen of grote dalingen in PTSS-checklistscores geassocieerd zijn met verbeterde insulineresistentie en verminderde ontsteking.

Vertaling: Pieter Tau

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel