Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Meer farmaceutische misleiding - de polypil

Dick Schrauwen [1]

Sinds enkele jaren hebben verschillende auteurs het voorstel gedaan om hart- en vaatziekten te voorkomen door een polypil [9] - een pil die bestaat uit verschillende "anti-atherosclerotische" geneesmiddelen [10] - maar tot nu toe heeft geen enkel experiment (trial) het voordeel van deze aanpak kunnen aantonen.

Onlangs heeft een internationale groep onderzoekers de resultaten gepubliceerd van een vijf jaar durend polypil-onderzoek [2] met bijna 7000 Iraanse deelnemers in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Naast een statine (atorvastatine) [13] bevatte de polypil aspirine [11] en twee antihypertensiva [12] (hydrochloorthiazide en enalapril of valsartan). Volgens de auteurs bleek het gebruik van de polypil effectief in het voorkomen van ernstige cardiovasculaire incidenten (zoals hartaanval, beroerte, hartfalen). De therapietrouw was hoog en de bijwerkingen gering. De auteurs concluderen: de polypil aanpak kan worden beschouwd als een aanvullende effectieve component bij het onder controle houden van hart- en vaatziekten.

Het onderzoek en de resultaten werden kritiekloos overgenomen door media in de hele wereld, bijvoorbeeld door The Independent [2], de BBC [3], de Financial Times [4], The Guardian [5] en door talloze andere nieuwsverspreiders. Geen van die publicaties heeft iets gezegd over de ernstige tekortkomingen in de opzet, uitvoering en presentatie van het onderzoek.

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste mensen preventieve medicijnen gebruiken om hun leven te verlengen. In dit experiment stierven in de polypilgroep relatief minder deelnemers aan hart- en vaatziekten dan in de controlegroep. Daar staat tegenover dat in de polypilgroep meer mensen overleden door andere oorzaken. In totaal overleden 202 mensen in de polypil-groep en 222 in de controlegroep. Aangezien de behandelingsgroep bestond uit 3421 deelnemers betekent dit dat om één leven te redden er 171 mensen gedurende vijf jaar een polypill moeten krijgen.

Ook de verlaging van "serieuze incidenten" was niet indrukwekkend. Om één gebeurtenis te voorkomen, moet je 53 mensen gedurende vijf jaar behandelen. Binnen de definitie van "ernstige gebeurtenis" viel zelfs ook revascularisatie - de chirurgische restauratie van een van de slagaders van het hart. Verder werd buiten beschouwing gelaten dat veel hartinfarcten en beroertes spontaan kunnen genezen zonder schade aan te richten.

Gezien het feit dat meer dan 20% van de met statines behandelde patiënten ernstige bijwerkingen rapporteert en dat ook de andere geneesmiddelen in de polypil veel bijwerkingen hebben, is het zeer onwaarschijnlijk dat in de polypilgroep "de percentages van bijwerkingen laag waren" en vergelijkbaar met die in de controlegroep. De verklaring van het geringe aantal bijwerkingen is hoogstwaarschijnlijk dat meer dan 2000 mensen in elke groep weigerden deel te nemen aan het onderzoek toen de onderzoeksopzet duidelijk werd. Het zou goed kunnen dat veel van de deelnemers wisten van de onaangename bijwerkingen door eerder gebruik (van één of meer bestanddelen van de polypil) [14].

Zoals ik u in mijn nieuwsbrief van februari [6] heb verteld, was onze review [7] die vorig jaar werd gepubliceerd in Expert Review of Clinical Pharmacology het meest gedownloade artikel van meer dan 10.000 wetenschappelijke artikelen. Op de dag van vandaag is dat opgelopen tot bijna twee keer zoveel. Maar helaas. Hoewel we gedetailleerd in kaart hebben gebracht dat de anticholesterolcampagne gebaseerd is op frauduleuze wetenschap is er helemaal niets gebeurd. Voor zover ik weet, gaan alle gezondheidsautoriteiten ter wereld gewoon door (met hun achterhaalde beleid). Laat het me a.u.b. weten als er in uw land iets gebeurt op dit terrein.

Uffe Ravnskov
Website, zie: [8]

Verwijzingen

[1] Vertaling van een de laatste e-mail nieuwsbrief van Ravnskov

[2] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3408063

[3] https://www.bbc.com/news/health-49434337

[4] https://www.ft.com/content/c7a95e2c-c4e5-11e9-a8e9-296ca66511c9

[5] https://www.theguardian.com/science/2019/aug/22/single-polypill-reduces-risk-of-heart-attacks-and-strokes-study-finds

[6] http://www.ravnskov.nu/about-medical-misleading/

[7] https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/17512433.2018.1519391?needAccess=true&

[8] http://www.ravnskov.nu/

[9] Polypil
- https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hartstichting-ziet-niets-in-preventieve-pil-tegen-hart-en-vaatziekten-polypil-is-als-een-schot-me/

[10] Anti-atherosclerotische geneesmiddelen
Medicijnen die slagaderverkalking tegengaan
- https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/vasculaire-geneeskunde/ZOB/Atherosclerose/Paginas/atherosclerose.aspx

[11] Aspirine
- In lage dagelijkse dosis (50-100mg) werkt aspirine als een `bloedverdunner` (antistollingsmiddel)

[12] Antihypertensiva
Middelen tegen hoge bloeddruk

[13] Statine
- Een statine is een cholestorolremmer

[14] Toelichting (DS): Mensen die gevoelig zijn voor bijwerkingen van één of meer van de bestanddelen waren dus ondervertegenwoordigd in de steekproef.

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel