Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 



Onderzoekers ontsluiten de toegang tot op canabis gebaseerde pijnstilling

Dick Schrauwen [1]

Onderzoekers van de Universiteit van Guelph [2] ontdekken als eerste hoe de cannabisplant belangrijke pijnstillende moleculen aanmaakt die 30 keer krachtiger zijn in het verminderen van ontstekingen dan aspirine.

De ontdekking ontsluit het potentieel om een afgeleid natuurpoduct te produceren dat een krachtige verlichting (van pijn) biedt zonder het risico op verslaving van andere pijnstillers (opioïden).

"Er is duidelijk een noodzaak om alternatieven te ontwikkelen voor verlichting van acute en chronische pijn die verder gaan dan opioïden" zegt Prof. Tariq Akhtar. Ahktar is werkzaam bij de Afdeling Moleculaire en Cellulaire Biologie (MCB) [2] van Guelph. In deze studie werkte Ahktar samen met professor Steven Rothstein die verbonden is aan hetzelfde instituut (MCB). "Deze moleculen zijn niet-psychoactief en richten zich op de ontsteking bij de bron waardoor ze ideale pijnstillers zijn."

Met behulp van een combinatie van biochemie en genomica [3] konden de onderzoekers bepalen hoe cannabis twee belangrijke moleculen maakt: cannflavine A en cannflavine B. Cannflavines A en B - beter bekend als "flavonoïden" [4] - werden voor het eerst geïdentificeerd in 1985 toen onderzoek bevestigde dat ze ontstekingsremmende effecten hadden die per gram bijna 30 keer effectiever waren dan acetylsalicylzuur (aspirine).

Verder onderzoek naar de moleculen werd echter tientallen jaren opgehouden omdat het onderzoek naar cannabis sterk gereguleerd was. Nu cannabis legaal is in Canada en het genomics-onderzoek in een stroomversnelling is geraakt, besloten Akhtar en Rothstein cannabis te analyseren om te begrijpen hoe Cannabis Sativa cannflavines biosynthetiseert.

"Ons doel was om beter te begrijpen hoe deze moleculen worden aangegemaakt wat tegenwoordig een relatief eenvoudige uitdaging is", zegt Akhtar. "Er zijn veel genomen die publiek beschikbaar zijn - waaronder het genoom van Cannabis Sativa. Als je weet waar je naar op zoek bent, kun je als het ware de genen tot leven brengen om zo te achterhalen hoe moleculen zoals cannflavins A en B worden geassembleerd."

Met de beschikking over deze genomische informatie pasten de onderzoekers klassieke biochemietechnieken toe om na te gaan welke cannabisgenen nodig waren om cannflavines A en B aan te maken. Het verslag van hun bevindingen werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Phytochemistry [5].

De bevindingen uit de studie maken het mogelijk om natuurlijke gezondheidsproducten te maken die deze belangrijke moleculen bevatten.

"Het is opwindend om een ??nieuwe optie voor pijnverlichting te kunnen aanbieden en we zijn er trots op dat ons werk de potentie in zich draagt om een nieuw middel toe te voegen aan het pijnstillingsarsenaal", aldus Rothstein.

Momenteel gebruiken chronische pijnpatiënten vaak opioïden die werken door de pijnreceptoren in de hersenen te blokkeren. Maar deze middelen brengen grote risico’s met zich mee: verslavingsgevaar en ernstige bijwerkingen. Cannflavins pakken pijn op een andere manier aan: ze verminderen ontstekingen - de achterliggende oorzaak van pijn.

"Het probleem met deze moleculen is ze slechts in een zeer lage concentratie voorkomen in Cannabis waardoor het onmogelijk is om Cannabis zo te modificeren dat ze voldoende van deze stoffen aanmaken", zegt Rothstein. "We werken nu aan de ontwikkeling van een biologisch systeem om deze moleculen te maken zodat we grote hoeveelheden kunnen produceren".

Het onderzoeksteam is een partnerschap aangegaan met een in Toronto gevestigd bedrijf, Anahit International Corp [6]. Anahit gaat - buiten de cannabisplant om - cannflavine A en B biosynthetiseren op basis van een patent van de Universiteit van Guelph.

Anahit’s chief operating officer Darren Carrigan: "Anahit kijkt ernaar uit om nauw samen te werken met onderzoekers van de Universiteit van Guelph om veilige en effectieve ontstekingsremmende medicijnen te ontwikkelen met cannabis phytochemicaliën die een alternatief bieden voor niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen. Anahit zal de toepassing van cannflavine A en B commercieel toegankelijk maken voor consumenten via een verscheidenheid aan medische en atletische producten zoals crèmes, pillen, sportdranken, pleisters en andere innovatieve opties."

Verwijzingen

[1] Origineel persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/uog-uog072319.php

[2] MCB -Universiteit van Guelph
- https://www.uoguelph.ca/mcb/

[3] Biochemie en genomica
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Biochemie
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Genomica

[4] Flavonoïde, cannflavine A en B
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde
- https://en.wikipedia.org/wiki/Cannflavin
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942218303819

[5] Publicatie
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde

[6] Anahit International Corp
- https://anahitic.ca/

 

Augustus 2019


 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel