Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Voorloper antioxidant kan Parkinson verbeteren

De natuurlijke molecule NAC (N-acetylcysteÔne) blijkt van nut in een klinische studie naar de ziekte van Parkinson. N-acetylcysteÔne (NAC) is een natuurlijk voorkomende molecule die de antioxidanten in het lichaam aanvult en volgens een gepubliceerd onderzoek in de uitgave Clinical Pharmacology & Therapeutics, potentiŽle voordelen biedt als deel van een standaard behandelplan voor patiŽnten met de ziekte van Parkinson.

Het onderzoek toonde verbetering van het dopaminegehalte, de belangrijkste neurotransmitter die specifiek bij Parkinson verlaagd is, en verbeteringen in de klinische evaluaties van de mentale en fysieke vaardigheden van de patiŽnt. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Department of Integrative Medicine and Nutritional Sciences en de Departments of Neurology and Radiology van de Thomas Jefferson University.

Huidige behandelingen voor de ziekte van Parkinson bestaan meestal alleen uit het tijdelijk terugbrengen van dopamine in de hersenen tezamen met medicatie dat erop gericht is de voortgang van de ziekte te vertragen.

De afbraak dopamine zenuwcellen bij Parkinsonís blijkt grotendeels het gevolg te zijn van de oxidatieve stress die de glutathionniveaus verlaagt, een door de hersenen geproduceerde chemische stof die oxidatieve stress neutraliseert.

NAC is een oraal supplement en bestaat ook in een intraveneuze vorm die gebruikt wordt om de lever te beschermen bij een overdosering paracetamol. Verschillende eerdere onderzoeken toonden aan dat toediening van NAC het glutathiongehalte in de hersenen verhoogt, maar er is niet onderzocht of dit resultaat de dopamineniveaus zou kunnen verhogen omdat de neuronen zich herstellen. In het huidige onderzoek werd dit getest door de heropname van dopamine te volgen via hersenscans.

ďDit onderzoek is een belangrijke stap naar inzicht in hoe N-acetylcysteine kan werken als een potentieel nieuwe manier om Parkinson patiŽnten te begeleiden. De NAC maakt het kennelijk mogelijk dat de dopamineneuronen functie wat herstelt,Ē zegt senior auteur van het document Daniel Monti, MD, voorzitter van het Department of Integrative Medicine and Nutritional Sciences en directeur van het Marcus Institute of Integrative Health van Thomas Jefferson University.

Dit onderzoek is een verbetering van eerdere ontdekkingen dat NAC de dopaminefunctie bij patienten met de ziekte van Parkinson kan verbeteren. Voor het onderzoek continueerden 42 Parkinson patiŽnten hun lopende behandeling en werden in twee groepen gedeeld - de eerste groep kreeg in aanvulling op hun behandeling drie maanden lang een combinatie van orale en intraveneuze (IV) NAC, en de tweede groep, de controlepatienten, kregen drie maanden alleen hun standaard behandeling voor de ziekte van Parkinson. De patienten in de actieve groep kregen 1x per week 50 mg/kg NAC intraveneus en 2x per dag 500 mg NAC oraal op de niet-IV dagen.

De patiŽnten werden klinisch geŽvalueerd m.b.v. de Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS), waarbij een verscheidenheid aan symptomen wordt geŽvalueerd, waaronder zowel cognitieve als motorische functies. PatiŽnten ondergingen tevens hersenscans met ĎDaTscan SPECT imagingí, waarmee de hoeveelheid getransporteerde dopamine in de basale ganglia gemeten wordt, het meest aangetaste hersengebied door het ziekteverloop van Parkinsonís. De test werd gebruikt om het neuronale herstelniveau vast te stellen. De patiŽnten werden meteen en na drie maanden geŽvalueerd; zowel degenen met de NAC als degenen met de standaard zorgtherapie.

Vergeleken met de controlepatiŽnten hadden de NAC patiŽnten verbeteringen van 4-9% in de dopaminetransport en een verbeterde UPDRS score van ca. 14%.

ďDit is een boeiend onderzoek dat aantoont dat een natuurlijke molecule als NAC kan helpen bij de verbetering van de dopaminefunctie en symptomen bij Parkinsonís patiŽnten,Ē zegt corresponderend auteur en neuro-imaging expert Andrew Newberg, MD, professor en directeur Research bij het Department of Integrative Medicine and Nutritional Sciences. De onderzoekers hopen dat dit onderzoek nieuwe wegen kan openen naar de behandeling van Parkinsonís patiŽnten.

Vertaling: Ellen Lam

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel