Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Opkomend bewijs van naderende pandemie ziekte van Parkinson

Deskundigen bespreken oorzaken voor het toenemende aantal patiŽnten met de ziekte van Parkinson en de uitdagingen die moeten overwonnen worden om een pandemie te voorkomen en te vertragen.

In het grootste deel van de menselijke geschiedenis is de ziekte van Parkinson (PD) een zeldzaamheid geweest. Demografie en bijproducten van de industrialisatie dragen nu bij tot een dreigende Parkinson pandemie, volgens een artikel in de Journal of Parkinson's Disease. Deze pandemie kan alleen aangepakt worden door een Parkinson gemeenschap "PACT" te vormen om de ziekte te voorkomen: pleiten voor beleid en middelen gericht op het vertragen van de verspreiding, zorgen voor alle getroffenen en behandelen met effectieve en nieuwe therapieŽn.

Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en de snelstgroeiende neurologische aandoening ter wereld is PD, een langzaam progressieve stoornis die invloed heeft op beweging, spiercontrole, en balans. In 1855, veertig jaar nadat Dr. James Parkinson de ziekte voor het eerst beschreef overleden ongeveer 22 personen van de 15 miljoen in Engeland en Wales aan PD. In 2014 stierven ongeveer 5.000 tot 10.000 personen van de 65

miljoen in UK door PD. Van 1990 tot 2015 is het aantal mensen met PD wereldwijd verdubbeld tot meer dan zes miljoen. Voornamelijk als gevolg van de hogere levensverwachting, zal dit aantal naar schatting verdubbelen tot meer dan 12 miljoen in 2040, en bijkomende factoren, waaronder een langere levensduur, afname van het aantal rokers en toenemende industrialisatie, kan dat aantal oplopen tot meer dan 17 miljoen.

"Tegen 2040 kunnen we echt praten over een pandemie die zal resulteren in meer menselijk leed, maar ook sociaal en medisch de kosten zal doen exploderen. Hoe kan de gemeenschap op de hoogte worden gebracht van dit scenario en veranderingen doorvoeren in onderzoeksprioriteiten en zorgprogramma's om de last van de aanstaande pandemie te milderen? " vraagt Patrik Brundin, MD, PhD, Van Andel Research Institute, Grand Rapids, MI, VS, hoofdredacteur van Journal of Parkinson's Disease, zich af.

Volgens hoofdauteur Ray Dorsey, MD, van de afdeling Neurologie and Center for Health and Technology, University of Rochester Medical Center, Rochester, NY, VS, "Het tij van PD stijgt en verspreidt verspreidt zich. PD eist een enorme menselijke tol van de mensen met de ziekte en degenen om hen heen. De spanning van de zorg heeft al nadelige gezondheidsconsequenties op zichzelf. De economische kosten van PD zijn ook aanzienlijk, zullen groeien, en op zijn minst in de VS, overweldigend gericht zijn op institutionele zorg, die maar weinigen verlangen."

De incidentie van PD neemt toe met de leeftijd en de wereldbevolking veroudert, aangezien het aantal en de proportie van personen ouder dan 65 jaar snel groeit. Het gecombineerde resultaat van deze twee factoren veroorzaakt een ongekend stijgingsniveau van het aantal mensen met PD.

Onafhankelijk van PD is de mondiale levensverwachting de laatste twee decennia met zes jaar toegenomen. Hierdoor zal het aantal personen met vergevorderde PD die moeilijker te behandelen zijn waarschijnlijk toenemen en zal toegang tot zorg beperkter worden. Talrijke studies hebben aangetoond dat het risico van PD bij rokers vermindert met ongeveer 40%. Als het verband causaal is, wat nog moet worden bepaald, kan het afnemend roken leiden tot meer PD.

Ten slotte kunnen de bijproducten van de industrialisatie de gevallen van PD doen stijgen. Specifieke pesticiden, oplosmiddelen en zware metalen, zijn gekoppeld aan PD - blootstelling en aan deze agentia is te voorkomen.

"In de afgelopen eeuw heeft de samenleving met succes pandemieŽn van polio, borstkanker en HIV in verschillende mate kunnen aanpakken. Centraal in het succes van deze inspanningen was ongebreideld activisme," verklaarde Dr. Dorsey. In deze voorbeelden stellen de auteurs voor dat de Parkinson gemeenschap een "PACT" vormt om de ziekte te voorkomen, te verzorgen en de ziekte te behandelen volgens het inzicht in de hoofdoorzaken (milieu, genetisch en biologisch), nieuwe zorgmodellen te installeren die deskundige zorg kunnen geven en nieuwe zeer effectieve therapieŽn te ontwikkelen. De effectiefste therapie (levodopa) is nu vijftig jaar oud.

"We hopen dat dit artikel het bewustzijn van de uitdaging zal vergroten en de basis vormt voor ťťn door de gemeenschap gestuurd antwoord om ťťn van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd aan te pakken," voegde co-auteur en Associate Editor van de Journal of Parkinson's Disease Bastiaan R. Bloem, MD, PhD, van Radboud Universiteit Medisch Centrum, Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag, Afdeling Neurologie, Nijmegen, Nederland, eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.