Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 Relatie biomarker hartziekte en paleodieet

's Werelds eerste groot onderzoek naar de impact van het paleodieet op de darmbacteriŽn vindt dat de aanhangers dubbel zoveel biomarker vertonen die nauw verbonden is met hart-en vaatziekten.

Onderzoekers van Edith Cowan University (ECU) vergeleken 44 mensen die het dieet volgden met 47 volgers van het traditioneel Australisch dieet.

Het onderzoek, gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, mat de hoeveelheid trimethylamine-n-oxide (TMAO) in het bloed van de deelnemers.

Hoge niveaus van TMAO, een organische verbinding geproduceerd in de darmen, worden geassocieerd met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, die in AustraliŽ de oorzaak zijn van een overlijden om de 12 minuten.

Impact op de darmgezondheid

Het controversiŽle Paleo (of 'caveman') dieet pleit voor het eten van vlees, groenten, noten en beperkt fruit en geen granen, peulvruchten, zuivelproducten, zout, geraffineerde suikers en verwerkte oliŽn.

Hoofdonderzoeker dr. Angela Genoni zei dat met het populairder worden van het dieet het belangrijk is om de impact te begrijpen dat het zou kunnen hebben op de algemene gezondheid.

"Veel voorstanders van het Paleo-dieet beweren dat het dieet gunstig is voor de darmgezondheid, maar dit onderzoek suggereert dat als men de productie van TMAO in de darmen bekijkt, het Paleo-dieet een negatieve invloed heeft op de gezondheid van het hartĒ zei ze.

"We vonden ook dat populaties van nuttige bacteriesoorten lager waren bij de Paleo groep, geassocieerd met de gereduceerde inname van koolhydraten, wat gevolgen kan hebben voor andere chronische ziekten op de lange termijn."

Verminderde inname van volle granen

Ze zei dat de reden waarom TMAO zo hoog is bij mensen die het Paleo-dieet volgen te wijten is aan het gebrek aan volle granen in het dieet.

"We ontdekten dat het ontbreken van volle granen geassocieerd is met TMAO-niveaus, die belangrijk zijn i.v.m. de risico's op cardiovasculairziekten die waarvan wij het resultaat zijn bij populaties die veel volle granen eten," zei ze.

De onderzoekers vonden in de Paleo groep ook hogere concentraties van bacteriŽn die TMAO produceren.

"Het Paleo-dieet sluit alle granen uit en we weten dat volle granen een fantastische bron zijn van resistent zetmeel en veel andere fermenteerbare vezels die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van ons darmmicrobioom, "zei Dr. Genoni.

"Omdat TMAO in de darmen wordt geproduceerd, kan een gebrek aan volle granen de populaties bacteriŽn voldoende veranderen om een hogere productie van deze verbinding te veroorzaken.

"Bovendien bevat het Paleo-dieet grotere porties rood vlees per dag, dat de precursorverbindingen levert om TMAO te produceren; verder consumeren volgers van het Paleodieet tweemaal het aanbevolen niveau van verzadigde vetten, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid.

Dr. Angela Genoni presenteerde haar bevindingen aanvankelijk bij de Nutrition Society of Australia Conference vorig jaar. Dit is de eerste keer dat de bevindingen zijn gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.

Vertaling: Andre Teirlinck

Augustus 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel