Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Een Finse studie concludeert dat darmvoorbereiding voorafgaand aan darmchirurgie onnodig is

Dick Schrauwen [1]

Universiteit van Helsinki

In de laatste decennia worden patiŽnten in Europa die een colectomie [2] of een andere chirurgische ingreep op de dikke darm moeten ondergaan niet routinematig onderworpen aan wat bekend staat als darmvoorbereiding. Darmvoorbeiding houdt in dat de darmen vůůr de operatie worden leeggemaakt. In de Verenigde Staten daarentegen komt dit reinigen van de darm relatief vaak voor.

Enkele jaren geleden zijn in de Verenigde Staten verschillende uitgebreide retrospectieve onderzoeken uitgevoerd en gepubliceerd. Uit die studies blijkt dat darmvoorbereiding in combinatie met de preoperatieve orale toediening van antibiotica het optreden van infecties als gevolg van de chirurgische ingreep aanzienlijk leek te verminderen.

Op basis van deze resultaten hebben Amerikaanse chirurgische verenigingen uiteindelijk het advies gegeven om darmvoorbereiding toe te passen voorafgaand aan een colectomie. In Finland is de houding ten opzichte van deze praktijk tot nu toe enigszins terughoudend vanwege het ontbreken van gerandomiseerde studies.

"Darmvoorbereiding is een stressvolle procedure voor de patiŽnt. Daarom is het uitvoeren daarvan alleen gerechtvaardigd als het de patiŽnt echt ten goede komt. Er was echter geen enkel gerandomiseerd vervolgonderzoek naar dit onderwerp uitgevoerd dus besloten we er zelf een uit te voeren", zegt MD Laura Koskenvuo (PHD), een gastro-intestinale chirurg verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Helsinki.

De studie - onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet [3] - werd uitgevoerd in de Universitaire Ziekenhuizen van Helsinki en Oulu. Ook ziekenhuizen in Centraal Finland en Seinšjoki waren bij de studie betrokken. In totaal namen 400 patiŽnten in afwachting van colectomie deel aan het onderzoek. De helft van de deelnemers werd op basis van toeval (random) toegewezen aan de preparaatgroep en de andere helft aan de controlegroep. De preparaatgroep kreeg oraal antibiotica toegediend in combinatie met darmreiniging met behulp van een drinkbare reinigingsvloeistof. De controlegroep kreeg geen voorbereidende behandeling.

"Volgens onze bevindingen waren er geen verschillen in behandelingsresultaten tussen de twee groepen. Darmvoorbereiding verminderde het aantal de infecties op de plaats van de chirurgie niet. Ook het aantal ernstige chirurgische complicaties verminderde niet. Bovendien was er ook geen verschil in het aantal dagen dat in het ziekenhuis werd doorgebracht", merkt onderzoeker Ville Sallinen op. Ville Sallinen is een gastro-intestinaal chirurg en universitair docent verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Helsinki. "Het lijkt erop dat deze stressvolle procedure geen enkel voordeel oplevert voor patiŽnten."
Verwijzingen

[1] Oorspronkelijk persbericht
- https://www.helsinki.fi/en/news/health-news/a-finnish-study-finds-bowel-preparation-for-colon-surgery-unnecessary

[2] Colectomie: verwijdering van de dikke darm
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Colectomie

[3] Publicatie
- http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(19)31269-3

Augustus 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel