Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Verontreinigende stoffen van bosbranden be´nvloeden de groei van gewassen en vegetatie honderden kilometers van impactzone.

UNIVERSITEIT VAN EXETER

Uit onderzoek blijkt dat verontreinigende stoffen van bosbranden de groei be´nvloeden van gewassen en vegetatie honderden kilometers verwijderd van impactzone,

De verrassende mate waarin bosbranden, vergelijkbaar met deze die grote delen van CaliforniŰ onlangs verwoestten, gevolgen hebben voor bossen en gewassen ver van de brandhaarden, is onthuld.

Een baanbrekend nieuw onderzoek door professor Nadine Unger van de universiteit van Exeter en Professor Xu Yue van het Institute of Atmospheric Physics in Beijing heeft onthuld dat verontreinigende stoffen die vrijkomen door de verwoestende branden van invloed kunnen zijn op de groei van gewassen en vegetatie op honderden kilometers afstand van de impact zone.

De studie onderzocht hoe ozon en aerosolen - twee verontreinigende stoffen van bosbranden - de gezonde plantengroei be´nvloeden in gebieden die schijnbaar onaangetast zijn door de destructieve natuurrampen.

Het bleek dat de productiviteit van de planten in 2003 aanzienlijk was gedaald in gebieden ver weg van de vuurhaarden. De studie suggereert dat vervuiling door branden een toenemende bedreiging kan vormen voor de regionale en zelfs mondiale productiviteit.

Professor Unger, van de afdeling Wiskunde van de Universiteit van Exeter zei: "De gevolgen van deze bosbranden voor de volksgezondheid zijn op grote schaal erkend, maar over de impact die ze hebben op onze ecosystemen is minder geweten.

"Wat we hebben gevonden is dat de verontreinigende stoffen die vrijkomen door deze branden impact hebben op planten in gebieden ver van de ramp. Wereldwijd hebben branden door ozonvervuiling het afgelopen decennium de productiviteit van planten verminderd; zelfs aanzienlijk meer dan de geschatte verliezen door droogte."

De impact van vuur op het koolstofgehalte van de aarde is goed gedocumenteerd. Elk jaar stoten wereldwijde branden direct grote hoeveelheden koolstof uit, rechtstreeks in de atmosfeer. Dit direct koolstofverlies wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een boost in nieuwe productiviteit van ecosystemen gedreven door veranderingen in de samenstelling van het milieu.

Voor de studie gebruikten wetenschappers ultramoderne computermodellen om uit een breed scala van bestaande meetgegevens de afzonderlijke en gecombineerde effecten van brandverontreinigende stoffen tussen 2002 en 2011 te berekenen.

Het bleek dat de Gross Primary Productivity (GPP) - in wezen de planten fotosynthese - significant minder is als de hoeveelheid ozon toeneemt.

Cruciaal was dat deze vermindering van GPP niet beperkt bleef tot de gebieden onmiddellijk in en rondom de vuurhaard. Men vond dat gebieden met de wind mee van de branden, honderden kilometers verderop, ernstige verminderde productiviteit ondervonden.

Gewassen en vegetatie in sub-Sahara Afrika werden ge´dentificeerd als bijzonder kwetsbare hotspots voor schade door ozonverontreiniging.

De studie suggereert dat de ecologische gevolgen van deze luchtvervuiling veel groter zijn dan eerder werd gedacht en mogelijk van invloed op de opbrengst van gewassen die cruciaal zijn voor het overleven van landelijke, afgelegen gemeenschappen.

Professor Unger voegde eraan toe: "In de mate dat we ons zorgen maken over de deeltjesverontreiniging die van invloed is op de menselijke ademhaling, moeten wij ons eveneens zorgen maken over de schade die branden meebrenent voor bos en landbouw. We gebruiken nu het Hadley Center in het Verenigd Koninkrijk,Earth System Model om te voorspellen hoe meer en meer voorkomende bosbranden die de vervuiling in de lucht doen toenemen en droogteperiodes het vermogen van de bodem om voedsel voort te brengen be´nvloeden in de toekomstige warmere wereld. "

ôFire air pollution reduces global terrestrial productivityö door professor Xu Yue en professor Nadine Unger werd gepubliceerd in Nature Communications van vrijdag 21 december.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

 

Steun ons kenniswerk
Winkel eens in de Leefbewust winkel

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.