Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Dopamine moduleert de beloningservaringen die door muziek worden opgewekt

Een studie werpt nieuw licht op de rol van dopamine in de perceptie van abstracte beloningen bij de mens.

IDIBELL-BELLVITGE BIOMEDICAL RESEARCH INSTITUTE.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), onthult een oorzakelijk verband tussen dopamine en de beloningsreacties bij mensen bij het beluisteren van muziek. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Cognition and Brain Plasticity Group van de Universiteit van Barcelona en het Bellvitge Biomedical Research Institute van Bellvitge Biomedical Research Institute (UB-IDIBELL), de Human Neuropsychofarmacology groep en de PKPD modellering en simulatie groepen bij het Biomedisch Onderzoeksinstituut van Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en Universitat Autònoma de Barcelona, en het Montreal Neurologisch Instituut van de McGill University.

Onderzoekers manipuleerden farmacologisch de dopamine transmissie van zevenentwintig deelnemers terwijl ze naar muziek luisterden en toonden voor het eerst een oorzakelijk verband aan tussen dopamine en muzikaal plezier en motivatie. Terwijl de dopamine-precursor levodopa de hedonistische ervaring en motiverende reacties stimuleerde, zoals bereidheid om een opname te kopen, leidde de dopamine-antagonist risperidon tot een vermindering van beide. Deze resultaten werpen kritisch nieuw licht op de neurobiologie en neurochemie die de respons op beloning ondersteunen en dragen bij tot een open debat over menselijke genoegens.

Mensen nemen meestal deel aan prettige ervaringen zoals luisteren naar muziek, zingen of spelen. Begrijpen hoe het brein geluid zoals muziek omzet tot een aangename, lonende ervaring is dus een uitdaging.

In deze studie onderzochten de wetenschappers of dopamine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in de regulatie van aangename ervaringen en motivatie, een direct positieve ervaring veroorzaakt bij muziek. Om te antwoorden op deze vraag manipuleerden de auteurs de dopamine synaptische beschikbaarheid voor de neuronale receptoren van de deelnemers.

In drie verschillende sessies, minstens een week van elkaar gescheiden, dienden de experts oraal aan elke deelnemer een dopamine-precursor (levodopa, welke de beschikbaarheid van dopaminerge verhoogt), een dopamine-antagonist (risperidon; om dopamine signalering te verminderen) en een placebo (lactose; als controle). Onderzoekers voorspelden dat als dopamine een causaal effect heeft op door muziek opgeroepen beloning, levodopa en risperidon zouden moeten leiden tot tegenovergestelde effecten..

Laura Ferreri, UB-IDIBELL hoofdonderzoeker van de studie, zegt: "Het werpt nieuw licht op de rol van het menselijke dopamine systeem met betrekking tot abstracte beloningen" Bovendien, "deze resultaten dagen eerder bewijs uit geleverd in diermodellen, waar dopamine manipulaties een duidelijke rol aantoonden van dopamine bij motivatie en leren, maar een controversiële functie bij het reguleren van hedonische responsen in primaire beloningen zoals voedsel. "De onderzoeker concludeert dat deze resultaten "laten zien dat dopamine overdracht bij mensen andere rollen kan spelen dan die voorgesteld in affectieve verwerking, in het bijzonder in abstract cognitieve activiteiten zoals muziek beluisteren.

Electrodermale respons.

De auteurs maten indirecte veranderingen in plezier en beloning met behulp van elektrodermale activiteit, wat een zeer gevoelige techniek is om emotionele veranderingen te evalueren (in dit geval de hedonische impact van muziek). In elke sessie luisterden de deelnemers naar hun favoriete liedjes los van andere tien singles (de gekozen zangers en bands waren Alejandro Sanz, AmaiaMontero, Antonio Orozco, Auryn, Birdy, Katy Perry, Maldita Nerea, Melendi, One Direction en Taylor Swift). Het doel was om hun ervaring subjectief te evalueren (realtime beoordelingen en algemene plezierbeoordeling voor elk nummer). Ook werden motiverende reacties gemeten door de deelnemers te vragen hoeveel ze zouden willen betalen voor elk nummer. Om de implicatie van belonende processen te beheersen in een niet muzikale situatie legden onderzoekers een taak op waarbij de impact van monetaire beloning werd geëvalueerd - een taak waarbij deelnemers geld konden winnen of verliezen.

Over het algemeen onthulden de resultaten dat farmacologische interventies de beloningsreacties hadden gemoduleerd die door de muziek uitgelokt waren. Risperidon, in tegenstelling tot levodopa, verminderde het vermogen van de deelnemers om trillingen te ervaren, wat wordt beschouwd als een fysieke manifestatie van piek genotservaring bij het beluisteren van muziek. Zoals te zien bij veranderingen in elektrodermale activiteit, waren de beoordelingen van de deelnemers over emotionele respons hoger onder levodopa en lager onder risperidon; de beoordelingen waren ook vergeleken met de placebo groep. Deze resultaten lopen parallel met die waargenomen bij het gebruik van geld als beloning, zijnde de toename van emotionele opwinding groter onder levodopa en lager onder risperidon. Tenslotte waren de deelnemers bereid om meer uit te geven onder levodopa dan onder risperidon, wat aangeeft dat ze gemotiveerder waren om opnieuw naar de muziek te luisteren als de dopamine transmissie was verbeterd.

Antoni Rodríguez Fornells, ICREA-onderzoeker en hoofd van de UB-IDIBELL groep, zegt: “ Deze studie toont voor de eerste keer een causale rol aan van dopamine bij muzikaal plezier en motivatie: genieten van een muziekstuk, er plezier aan beleven, ernaar willen luisteren en bereid te zijn om er geld aan te geven ... het hangt allemaal af van de vrijgekomen dopamine".

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.