Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Maatschappelijke en milieuorganisaties eisen dat de EPA Monsanto’s glyfosaat in de ban doet

Dick Schrauwen [1]

Groepen leveren bijna 150,000 petities af bij het EPA [2] dat overweegt de registratie van glyfosaat te verlengen

Op 26 juni leverden milieu- en consumentenorganisaties meer dan 149559 commentaren - waarin wordt gepleit voor een verbod op glyfosaat - aan bij het Environmental Protection Agency. Glyfosaat dat vooral bekend is als Monsanto’s RoundUp wordt in verband gebracht met kanker. Tot 5 juli verzamelt de EPA de opmerkingen van het publiek met betrekking tot de hernieuwde voorlopige beoordeling van de registratie. Deze voorlopige beoordeling [3] houdt in dat glyfosaat nog 15 jaar in de Verenigde Staten mag worden toegepast.

"De wetenschap is duidelijk over glyfosaat. Dit gevaarlijke herbicide veroorzaakt ernstige gezondheidsrisico's, waaronder kanker, en de stof bedreigt het milieu", zegt Jason Davidson van Friends of the Earth". EPA moet gewoon zijn werk doen en dit giftige pesticide verbieden in plaats van prioriteit te geven aan bedrijfswinsten".

Monsanto - nu eigendom van Bayer (BAYRY) [13] - verdiende in 2015 bijna vijf miljard dollar aan de verkoop van glyfosaat. De EPA beweert dat glyfosaat geen kanker veroorzaakt. Daarmee negeert de EPA de Verenigde Naties en California’s Office of Health Hazard Assessment [5]. Beide organisaties hebben glyfosaat geclassificeerd als carcinogeen.

Zelfs heeft de eigen R&D-afdeling de EPA vastgesteld dat de EPA’s afdeling voor pesticide-evaluaties niet het juiste protocol volgde bij de beoordeling van glyfosaat. Door Monsanto gefinancierde studies maakten deel uit van de onderzoeken waarop de EPA de beoordeling van glyfosaat heeft gebaseerd. Bovendien heeft de EPA een geschiedenis van collusie met de industrie [9].

"EPA heeft de wetenschap over glyfosaat niet op orde. De organisatie moet luisteren naar internationale instanties en objectieve onderzoeken over de gevaren van de wijdverbreide toepassing van dit herbicide", zegt Drew Toher, community resource and policy director bij Beyond Pesticides. "We blijven druk uitoefenen op de EPA en we moedigen medestanders aan om actief te worden in hun gemeenschap en samen met hun lokaal verkozen vertegenwoordigers te werken aan een organisch beleid dat een eind maakt aan glyfosaat en andere giftige pesticiden".

"De winst van een bedrijf is minder belangrijk dan de gezondheid van onze kinderen en de gezondheid van onze fragiele ecosystemen. De EPA moet haar missie recht doen en glyfosaat verbieden", zegt Brandy Doyle van CREDO Action [7].

"Het is tijd voor de EPA om te erkennen dat glyfosaat - dat altijd in combinatie met andere pesticiden wordt gebruikt - ons kraanwater, moedermelk, babyvoeding, granen, duizenden soorten ander voedsel en zelfs het katoen van onze kleding blijft verontreinigen", zegt Zen Honeycutt, de uitvoerend directeur van Moms Across America [8]. "Glyfosaat zal de kwaliteit van de bodem blijven aantasten - wat bijdraagt ??aan klimaatverandering, de achteruitgang van het waterleven, de biodiversiteit en het milieu. Kort gezegd: de enige juiste beslissing van de de EPA is de beëindiging van de licentie".

"Het krijgen van kanker zoals het non-Hodgkin lymfoom moet geen risico zijn voor werknemers in de landbouw, voor hoveniers en voor werknemers in andere groene sectoren. Ook is het een onaanvaardbaar risico van het gebruik van een onkruidverdelger voor thuisgebruik", zegt Alexis Baden-Mayer, politiek directeur van de Organic Consumers Association [10]. "Het is tijd voor de EPA om in actie te komen tegen Monsanto-Bayer en boeren, landarbeiders, werknemers in de gazonzorg en consumenten te beschermen. Als de EPA van Trump ervoor kiest de wetenschap te negeren dan moet het Congres ingrijpen. '

"Het bedrijfsleven doet onvoldoende door alleen een aantal biologische producten aan te bieden aan consumenten die bereid zijn om daar extra voor te betalen. Het is de taak van EPA om alle consumenten te beschermen tegen gifstoffen in voedingsmiddelen. Verder moeten we plantenbestuivers [10], mensen die werkzaam zijn in de agrarische sector en het milieu beschermen. We moeten ervoor zorgen dat toekomstige generaties over veilig en gezond voedsel kunnen beschikken", zegt Todd Larsen, uitvoerend mededirecteur, Green America.

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://foe.org/news/environmental-public-interest-groups-demand-epa-revoke-monsantos-license-pollute/

[2] Environmental Protection Agency (EPA)
- https://www.epa.gov/

[3] EPA: Proposed Interim Registration Review Decision and Responses to Public Comments for Glyphosate
- https://www.epa.gov/ingredients-used-pesticide-products/proposed-interim-registration-review-decision-and-responses-0

[4] Friends of the Earth (FOE)
- https://foe.org

[5] California’s Office of Health Hazard Assessment
- https://oehha.ca.gov/

[6] Beyond Pesticides
- https://www.beyondpesticides.org/

[7] CREDO Action
- https://credoaction.com/

[8] Moms Across America
- https://www.momsacrossamerica.com/

[9] Citaties in het persbericht
- https://text.npr.org/s.php?sId=727914874
- https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-14/monsanto-accused-of-ghost-writing-papers-on-roundup-cancer-risk
- https://www.google.com/search?q=CREDO+Action

[10] Organic Consumers Association
- https://www.organicconsumers.org/

[11] Plantenbestuivers
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuiving

[12] Green America
- https://www.greenamerica.org/

[13] Meer over de overname van Mosanto door Bayer
- https://www.google.com/search?q=overname+monsanto+bayer

 

Juli 2019


Op zoek naar een natuurlijke multi ?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel