Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Voor medische studenten met een druk leven kan een twee uur durende meditatie even gunstig zijn als een langer durende cursus

Een door Rutgers geleide studie vond dat een twee uur durende intro cursus over mindfulness evenveel ontspant als een meeslepende cursus van acht weken.

RUTGERS UNIVERSITEIT

De studie vond dat voor medische studenten met drukke bezigheden, een introductieles van twee uur over mindfulness net zo goed is voor het verminderen van stress en depressie als een meditatiecursus van acht weken.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, is gepubliceerd in het tijdschrift Medical Science Educator. De onderzoekers zeggen dat veel medische studenten graag willen mediteren om burn-out te voorkomen en betere medische zorg te kunnen bieden, maar afgeschrikt worden door het vooruitzicht om tijd te moeten vrijmaken voor een dagelijkse meditatie routine.

"Wat we vonden zou zelfs de drukste medische studenten en artsen moeten aanmoedigen," zei hoofdauteur Periel Shapiro, MD-kandidaat bij Rutgers Robert Wood Johnson Medical School. "Er zijn kortere, duurzame manieren om meditatie in je leven te brengen, en ze kunnen helpen stress en depressie te verminderen en de medische studie en praktijk te bevorderen."

Mindfulness wordt gedefinieerd als het handhaven van niet oordelende bewustwording van het moment en bij afleiding continu terug te keren naar dat bewustzijn. Men denkt dat mindfulness oefeningen fysiologische en psychologische voordelen hebben die resulteren in het verminderen van de negatieve focus van de geest op gevoelens van benauwdheid en in het vergroten van het vermogen van het lichaam om te ontspannen.

Studies hebben aangetoond dat studenten geneeskunde een hoge risico hebben op depressie en angst en dat mindfulness hen kan helpen om deze gevoelens te verminderen. Eerdere studies hebben echter ook aangetoond dat medische studenten vaak afhaken bij meditatiecursussen vanwege een waargenomen gebrek aan tijd en andere ondersteuning.

De Rutgers wetenschappers vonden dat er een gebrek aan onderzoek was voor het identificeren van meditatiemethoden die mogelijk het meest toegankelijk zijn voor drukbezette medische studenten en artsen. Voor hun studie hebben de onderzoekers willekeurig groepen medische studenten een introductieles van twee uur of een volledige cursus van acht weken over bemiddeling gegeven.

Degenen die de cursus van acht weken volgden werden meer vertrouwd met mindfulness technieken en voelden zich comfortabeler om mindfulness aan te bevelen aan patiŽnten.

Beide groepen beschreven voordelen in het verminderen van hun gevoelens van stress en depressie - en veel studenten beschouwden opmerkzaamheid als een veilig alternatief om die gevoelens te behandelen met medicatie. Veel studenten beschreven mindfulness ook als een dieper gevoel van geluk en vervulling.

De bevindingen suggereren dat de volledige cursus van acht weken nuttig is in het bevorderen van een groter bewustzijn van hoe je mindfulness dagelijks kunt oefenen en dat de korte inleidende cursus een effectieve en efficiŽnte manier om studenten te helpen met het oefenen van mindfulness en zelf de voordelen ervan te ervaren.

De auteurs zeiden dat de studie kan helpen medische scholen om mindfulness trainingen te introduceren of om ze te verfijnen op een manier die de studenten ten goede komt.

Vertaling: Andre TeirlinckOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.