Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Alcoholische dranken worden vaak beschouwd als migraine triggers

In een European Journal of Neurology studie met 2197 patiŽnten met migraine, werden alcoholische dranken gerapporteerd als een trigger bij 35,6 procent van de deelnemers.

Bovendien, waren bij meer dan 25 procent van de migraine patiŽnten die gestopt waren met consumeren van alcohol of nooit alcohol had gedronken, de veronderstelde trigger-effecten, de reden hiervoor. Wijn, vooral rode wijn (bij 77,8 procent van de deelnemers) kwam naar voren als de meest voorkomende trigger onder alcoholische dranken; echter rode wijn leidde maar bij 8,8 procent van de deelnemers consistent tot een aanval.

De tijd tot de aanval begon was kort (minder dan drie uur) bij een derde van de patiŽnten, en bijna 90 procent van de patienten had een tijd tot het begin van de aanval van onder de 10 uur, afhankelijk van de soort genuttigde alcohol.

De auteurs merkten op dat het ter discussie kan staan of alcohol een feitelijke of veronderstelde trigger is. Aanvullende studies zijn nodig om deze relatie te ontrafelen.

ďMigraine getriggerd door alcohol komt snel voor na het drinken van alcoholische dranken, de suggestie wekkend van een ander mechanisme dan een gewone katerĒ, aldus senior auteur Dr. Gisela Terwindt, van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland.

Vertaling: Arnoud


 

 

Steun ons kenniswerk
Winkel eens in de Leefbewust winkel

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.