Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Kan medische marihuana oma en opa helpen bij hun kwalen?

Dick Schrauwen [1]

Nieuwe studie toont aan dat medische marihuana veilig en effectief kan zijn tegen symptomen van chronische ziekten

AMERIKAANSE ACADEMIE VAN NEUROLOGIE

MINNEAPOLIS - Medische marihuana kan verlichting brengen bij oudere mensen met symptomen zoals pijn, slaapstoornissen of angst als gevolg van chronische aandoeningen zoals amyotrofe laterale sclerose (ALS) [2], de ziekte van Parkinson, neuropathie, beschadiging van het ruggenmerg en multiple sclerose. Dat concludeert een voorlopige studie die vandaag is vrijgegeven en zal worden gepresenteerd op de 71e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology die van 4 tot 10 mei 2019 in Philadelphia wordt gehouden.

De studie vond niet alleen dat medische marihuana veilig en effectief kan zijn, maar ook dat een derde van de deelnemers hun gebruik van opioïden verminderde. Het onderzoek was echter retrospectief en vertrouwde op deelnemers die rapporteerden of ze verlichting van de symptomen ervoeren, dus het is dat het placebo-effect mogelijk een rol heeft gespeeld. Aanvullende gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies zijn nodig.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) [3] heeft ongeveer 80 procent van de oudere volwassenen minstens één chronisch gezondheidsprobleem.

"Door de legalisering van medische marihuana in veel staten is het een populaire behandelingsoptie geworden bij mensen met chronische ziekten en aandoeningen, maar we beschikken over weinig onderzoek. Dat geldt vooral voor onderzoek bij oudere mensen.", zei auteur Laszlo Mechtler, MD. Mechtler is werzaam bij het Dent Neurologic Institute in Buffalo, NY en is een Fellow van de American Academy of Neurology.

Mechtler: "Onze bevindingen zijn veelbelovend en kunnen verder onderzoek naar medische marihuana bevorderen als een extra optie voor deze groep (oudere) mensen die vaak te kampen hebben met chronische aandoeningen."

Bij de studie waren 204 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar die deel namen aan het programma voor medische marihuana programma van de staat New York [4]. Gedurende gemiddeld vier maanden kregen de deelnemers verschillende verhoudingen van tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), de belangrijkste actieve chemische bestanddelen in medische marihuana. De deelnemers werden hadden regelmatige (medisch) controleeerd. De medicinale marihuana werd via de mond ingenomen als een vloeibare extracttinctuur, via een capsule of via een elektronische verdamper.

Aanvankelijk rapporteerde 34 procent van de deelnemers bijwerkingen van de medische marihuana. Na een aanpassing van de dosis meldde slechts 21 procent bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen waren slaperigheid bij 13 procent van de patiënten, evenwichtsproblemen bij 7 procent en gastro-intestinale stoornissen [5] bij 7 procent. Drie procent van de deelnemers stopte met het nemen van de medische marihuana vanwege de bijwerkingen. Onderzoekers zeiden dat een verhouding van één-op-één van THC en CBD de meest voorkomende verhouding was bij mensen die geen bijwerkingen meldden.

Onderzoekers ontdekten dat 69 procent van de deelnemers enige verlichting van de symptomen ervoer. Daarvan waren de meest voorkomende verbeteringen: minder pijn (49 procent), beter slapen (18 procent) minder neuropathie (15 procent) en minder angst (10 procent). Tweeëndertig procent van de deelnemers kon toe met minder opioïde pijnstillers.

"Onze bevindingen tonen aan dat medische marihuana goed wordt verdragen door mensen van 75 jaar en ouder en symptomen als chronische pijn en angst kan verminderen," zei Mechtler. "Toekomstig onderzoek moet zich richten op bijwerkingen zoals slaperigheid en evenwichtsproblemen en ook op de optimale dosering en de werkzaamheid."

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling van onderstaand persbericht
- https://new.eurekalert.org/pub_releases/2019-02/aaon-cmm022619.php

[2] Amyotrofe laterale sclerose (ALS)
- https://tinyurl.com/y3j99tcw

[3] Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
https://cdc.gov

[4] New York State's Medical Marijuana Program
- https://www.health.ny.gov/regulations/medical_marijuana/

[5] Gastro-intestinale stoornissen
- Problemen met maag en darmen
Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.