Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Zelfs lage blootstelling aan luchtvervuiling is schadelijk

Wetenschappers die het effect van luchtvervuiling op de gezondheid van de longen onderzochten concludeerden dat zelfs lage blootstellingsniveaus een schadelijk effect kunnen hebben op de longen.

Luchtvervuiling bestaat uit zowel gasvormige als vaste deeltjes (PM). Elk jaar sterven bijna twee miljoen mensen als direct gevolg van luchtvervuiling met nog veel meer die een verminderde longfunctie, longziekten zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COLZ) ontwikkelen. Onderzoek naar de effecten van lage luchtverontreiniging is vaak vergeten.

Een internationaal onderzoeksteam, geleid door de University of Technology Sydney (UTS) en het Woolcock Institute of Medical Research (WIMR) onderzocht of een lage blootstelling aan PM10 schadelijk was. PM10 verwijst naar deeltjes die gelijk zijn aan of kleiner dan 10 micron; ze vormen een groot deel van de luchtvervuiling en kunnen de longen binnendringen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology (AJP-Long). Dr Yik Chan van UTS en WIMR, en co-hoofdauteur, zei dat lage niveaus van luchtvervuiling vaak ten onrechte werden behandeld als "veilig" en niet schadelijk voor de gezondheid.

"In Sydney en andere Australische hoofdsteden zijn de niveaus van verkeer gerelateerde luchtvervuiling (TRAP) laag naar wereldnormen en worden niet vaak beschouwd als een probleem voor het ontwikkelen van chronische longziekten. Bijna iedereen die in een stedelijk gebied woont wordt echter blootgesteld aan TRAP," zei Dr. Chan.

"Sydney heeft veel nieuwbouw en een groeiende bevolking en meer verkeer is onvermijdelijk," zei hij. Onderzoekers van het Kolling Institute, UNSW, Chinese University of Hong Kong, Chinese Academy of Sciences waren ook betrokken bij het onderzoek dat aantoonde dat muizen na drie weken blootgesteld aan een laag niveau van verkeer gerelateerde PM10 ontstekingsreacties vertoonden.

Hoofdonderzoeker professor Brian Oliver zei: “Deze resultaten hebben belangrijke implicaties op nieuwe bouwontwikkelingen ". “Kunnen bijvoorbeeld scholen of kinderdagverblijven nog gebouwd worden langs verkeerswegen?

"Onze resultaten geven aan dat PM een pro-inflammatoire molecule is die nefaste gevolgen heeft, zelfs bij lage concentraties. In ons model vonden we sterk en statistisch significant bewijs van longontsteking en ontregelde mitochondriale activiteit. De mitochondriën zijn de energieverzorgers van de cel die aldus invloed hebben op hoe de cellen zich verdelen en reageren op externe prikkels. " De onderzoekers zeggen dat mensen die langs belangrijke verkeersaders wonen zich bewust moeten zijn van de mogelijke schadelijke effecten op hun gezondheid.

Vertaling: Andre Teirlinck

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel