Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Luchtverontreiniging risico voor kinderen die kanker hebben overleefd

SALT LAKE CITY - Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Huntsman Cancer Institute (HCI) aan de Universiteit van Utah (U van U) en gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. verhoogt slechte luchtkwaliteit het risico aanzienlijk op ziekenhuisopnames voor respiratoire problemen bij kinderen die kanker hebben overleefd.

Betere behandelingen - ontwikkeld door onderzoek - hebben geresulteerd in een dramatische stijging van het aantal overlevenden van kinderkanker; vandaag zullen bijna 80 procent van de kinderen met de diagnose kanker hun ziekte overleven. Deze overlevenden kunnen echter op lange termijn gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen door hun behandeling van kanker. In dit project probeerden HCI onderzoekers beter te begrijpen wat een vervuilde omgeving betekent voor de gezondheid van overlevenden van kanker die een hoger risico hebben op ziektes vanwege het type kankerbehandeling dat ze kregen.

Het team onderzocht de medische dossiers van bijna 4.000 personen die gediagnosticeerd of behandeld zijn in het Primary Children's Hospital tussen 1986 en 2012. Ze hielden bij wanneer en hoe vaak die overlevenden een spoedafdeling nodig hadden of waren opgenomen in een ziekenhuis in Utah als gevolg van een respiratoire ziekte. De studie was verdeeld in drie groepen: diegenen die chemotherapie hebben ontvangen als onderdeel van hun kankerbehandeling, zij die geen chemotherapie hebben gekregen, en een kankervrije groep. De onderzoekers vonden dat het risico op luchtwegenproblemen significant hoger was bij de overlevenden die chemotherapie hadden gekregen in vergelijking met de kankervrije groep.

De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar wat er is gebeurd op dagen met ongezonde lucht. De studie vond het risico voor hospitalisaties bij overlevenden van kanker significant bij luchtvervuiling (PM2.5) onder de norm voor gevoelige groepen (35.4μg/m3), wat impliceert dat vervuiling aan niveaus onder die beschermende norm nog steeds kunnen bijdragen tot ademhalingsproblemen voor overlevenden van kanker. Van de 3.819 overlevenden in de studie, hadden185 een totaal van 335 ademhalingsproblemen gedocumenteerd in hun medisch dossier. 91 procent van de hospitalisaties en 75 procent van de bezoeken aan de spoedeisende hulp vonden plaats in de Wasatch Front provincies van Salt Lake, Davis, Utah en Weber.

Dit is de eerste studie om het verband tussen PM2.5-niveaus en overlevenden van kinderkanker die een noodbehandeling of ziekenhuisopname voor ademhalingsproblemen nodig hebben. Overlevenden van kinderkanker kunnen een hogere gevoeligheid hebben voor hoge PM2.5-waarden vanwege mogelijke longschade en immunosuppressie als gevolg van de kanker en de behandeling met chemotherapie.

"Deze studie heeft brede toepassing op zowel kankerpatiŽnten in Utah als landelijk", zegt Judy Ou, PhD, een kankerepidemioloog bij HCI en leider van het onderzoek. "Er zijn ongeveer 17 miljoen overlevenden van kanker in de Verenigde Staten, en statistieken tonen dat ongeveer 40 procent van de bevolking van de Verenigde Staten woont op plaatsen die als vervuild worden beschouwd in bepaalde periodes van het jaar. Deze studie levert waardevolle informatie op voor de medische gemeenschap over hoe luchtvervuiling jonge overlevenden van kanker beÔnvloedt. We kunnen dit gebruiken om strategieŽn te bedenken om dit risico aan te pakken."

Anne Kirchhoff, PhD, HCI kankeronderzoeker en universitair hoofddocent van kindergeneeskunde, zei: "We hebben echt niet nagedacht over hoe blootstelling aan het milieu van invloed kan zijn op de behoeften op lange termijn en de gezondheid. We moeten misschien opnieuw nadenken over richtlijnen, zowel met betrekking tot melding van luchtverontreiniging door openbare gezondheidsinstanties en richtlijnen die we kankerpatiŽnten moeten geven."

Kirchhoff en Ou werken aan het identificeren van effectieve strategieŽn om deze informatie te delen met gezondheidswerkers, luchtkwaliteit organisaties en gezinnen die getroffen zijn door kinderkanker. De onderzoekers werkten samen met wetenschappers van andere afdelingen van de University of Utah en Brigham Young University.

De onderzoekers zeggen dat de Utah Population Database van vitaal belang was voor hun onderzoek. Ze hopen de bron te gebruiken voor een vervolgproject met een grotere steekproef om de resultaten van deze studie verder te evalueren. Ze willen het onderzoek ook uitbreiden tot volwassenen die kanker overleefden. "We willen graag de effecten van vervuiling begrijpen door een grote steekproef te organiseren die ons in staat moet stellen om overlevenden van kanker te adviseren in het hele land, "zei Ou.

Vertaling: Andre TeirlinckOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.