Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Luchtvervuiling van invloed op het cardiovasculaire systeem van de foetus

Blootstelling aan ultrafijne deeltjes, de kleinste deeltjes in de luchtvervuiling, beperkt de bloedstroom en voedingsstoffen naar de baarmoeder

RUTGERS UNIVERSITEIT.

Uit onderzoek aan de Rutgers Universiteit blijkt dat microscopische deeltjes in luchtverontreiniging ingeademd door zwangere vrouwen de cardiovasculaire ontwikkeling van de foetus kan beschadigen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cardiovascular Toxicology, vondt dat vroeg in de eerste trimester en laat in de derde trimester van de zwangerschap verontreinigende stoffen het meest van invloed zijn op de moeder en het cardiovasculair systeem van de foetus.

"Deze bevindingen suggereren dat zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd die mogelijk zwanger zijn en vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, gebieden moeten vermijden die bekend staan voor hoge luchtvervuiling of best binnen blijven tijdens smog dagen om blootstelling te verminderen, " zei Phoebe Stapleton, assistent professor aan de Rutgers Ernest Mario School of Pharmacy en faculteitslid bij het Rutgers Environmental and Occupational Health Sciences Institute. "Zwangere vrouwen moeten ook overwegen om de luchtkwaliteit in huis te monitoren."

Wat een moeder inhaleert beïnvloedt haar bloedsomloop, die zich voortdurend aanpast aan het leveren van voldoende bloedtoevoer naar de groeiende foetus.

Blootstelling aan verontreinigende stoffen kan de bloedvaten vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar de baarmoeder wordt verstoord en de foetus wordt beroofd van zuurstof en voedingsstoffen, wat kan resulteren in vertraagde groei en ontwikkeling. Het kan ook leiden tot veelvoorkomende zwangerschapscomplicaties, zoals intra uterine groeiremming.

De studie onderzocht hoe de bloedsomloop van zwangere ratten en hun foetussen werden beïnvloed door blootstelling aan titaan met nanogrote dioxideaërosolen - een surrogaat voor deeltjes in typische luchtvervuiling - tijdens de eerste, tweede en derde trimester. De resultaten werden vergeleken met zwangere ratten die alleen waren blootgesteld aan hoogrenderend gefilterde lucht.

De onderzoekers vonden dat blootstelling aan vervuilende stoffen vroeg in de zwangerschap significant van invloed is op de bloedsomloop van een foetus, met name op de belangrijkste slagader en de navelstreng. Latere blootstelling had de meeste impact op de foetale grootte omdat de beperkte bloedstroom van de moeder de foetus van voedingsstoffen beroofd in deze laatste fase.

Bij niet drachtige dieren stelde men vast dat zelfs één enkele blootstelling aan deze nanodeeltjes een verminderde functie van de slagaders in de baarmoeder tot gevolg had. De studie heeft aangetoond dat blootstelling aan het einde van de zwangerschap de foetale bloedstroom kan beperken, wat het kind tot in de volwassenheid kan blijven beïnvloeden.

"Hoewel nanotechnologie heeft geleid tot resultaten op gebied van efficiëntie van voertuigen brandstof en hernieuwbare energie, is niet veel bekend over hoe deze deeltjes mensen in alle stadia van de ontwikkeling beïnvloeden," zei Stapleton.

Tegen 2025, zal de jaarlijkse wereldwijde productie van titaandioxide met nanogrote deeltjes naar verwachting 2,5 miljoen metrische ton bereiken. Buiten de zeer kleine deeltjes die in de luchtvervuiling worden gevonden, wordt titanium dioxyde ook vaak gebruikt in veel producten voor persoonlijke verzorging, waaronder zonnebrandmiddelen en gezichtspoeders.

Vertaling: Loes Vink


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.