Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Zink beschermt tegen longonsteking

Dick Schrauwen [1]

Onderzoekers hebben een cruciaal verband ontdekt tussen de opname van zink uit voeding en de bescherming tegen Streptococcus pneumoniae [2] - de primaire bacteriŽle oorzaak van longontsteking. Wereldwijd wordt geschat dat bijna twee miljard mensen lijden aan een zinkgebrek. Waarom zoín gebrek de gevoeligheid voor bacteriŽle infecties verhoogt, was tot nu toe niet goed begrepen.

Universitair hoofddocent Christopher McDevitt van de Universiteit van Melbourne, hoofd van het laboratorium van het Doherty Institute [3], geeft leiding aan een interdisciplinair onderzoeksteam dat met behulp van state-of-the-art beeldvormingstechnieken (Elemental bio-imaging [4]) om te achterhalen hoe het immuunsysteem zink gebruikt als antimicrobieel middel dat bescherming biedt tegen een aanval door Streptococcus pneumoniae. Dr. Bart Eijkelkamp, een Research Fellow van University of Adelaide die verbonden is aan het Research Centre for Infectious Diseases maakt ook deel uit van het onderzoeksteam.

In de studie - die onlangs werd gepubliceerd in PLOS Pathogens [5] - vergeleek het team het infectieverloop bij muizen met verschillende zinkniveaus. Ze ontdekten dat muizen met een lagere zinkinname tot drie keer sneller bezweken aan infecties omdat hun immuunsysteem over onvoldoende zink beschikte om de bacteriŽn te doden.

"Zink uit voeding is in verband gebracht met de effectiviteit van het immuunsysteem en de weerstand die het biedt tegen bacteriŽle infecties. Hoe die bescherming werkt hebben we tot nu toe slecht begrepen", zegt dr. Eijkelkamp. "Ons werk toont aan dat zink wordt getransporteerd naar plekken waar de infectie optreedt. Daar onderdrukt het zink de binnendringende bacteriŽn en helpt het specifieke immuuncellen de bacterieŽn te doden."

In de studie werden de bevindingen ook ingezet om aan te tonen dat specifieke menselijke immuuncellen zink kunnen gebruiken om hun strijd te verbeteren tegen binnendringende Streptococcus pneumoniae.

 "De bevindingen in dit artikel zijn een direct resultaat van de toepassing van nieuwe elementaire beeldvormingstechnologie om in de analyse relaties te ontdekken die eerder verborgen bleven. Dit is een bewijs van de kracht interdisciplinaire samenwerking", zegt professor Philip Doble, directeur van het Elemental Bio-imaging [4] Center van de University of Technology te Sydney en bijdragend auteur van de studie.

Longontsteking veroorzaakt elk jaar meer dan een miljoen doden. De grootste belasting van de gezondheid treedt op in landen waar zinkgebrek een grote sociale uitdaging blijft. Hoogleraar McDevitt: "Onze bevindingen benadrukken het belang van het stimuleren van voldoende zink in de voeding. Zinkpromotie - in combinatie met vaccinatie en andere antimicrobiŽle benaderingen - zou onderdeel moeten zijn van een bevolkingsbrede strategie om pneumokokkenziekten te beheersen ".

Verwijzingen

[1] Bron: persbericht van
- https://www.unimelb.edu.au/
- https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190822141921.htm

[2] Streptococcus pneumoniae
- https://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_pneumoniae

[3] Doherty Institute
- https://www.doherty.edu.au/

[4] Elemental bio-imaging
- https://www.uts.edu.au/about/faculty-science/elemental-bio-imaging-centre/about-us

[5] Publicatie
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31437249 (abstract)
- https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1007957

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel