Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Video Dr. Eric Berg - Tips voor het reinigen van een vette lever

Dr. Eric Berg geeft aan dat de lever zon 500 verschillende functies heeft. De lever geeft niet direct symptomen af als het niet goed gaat, pas in een vergevorderd stadium krijg je klachten als vermoeidheid, misselijkheid, pijn in je buik, hoofdpijn aan je rechterzijde of pijn rond je rechterschouder. Naast het nuttigen van teveel alcohol ziet Berg het veelvuldig gebruik van fructose glucosestroop als een belangrijke veroorzaker van leververvetting.

Bij leververvetting verliest de lever zijn functie om te ontgiften. Het gevolg is dat afvalstoffen zich opbouwen in je lichaam. De lever reguleert ook twee belangrijke hormonen: het stress hormoon cortisol en de opbouw van het vrouwelijke geslachtshormoon estrogeen. Als de lever niet meer goed werkt, stapelen ook deze stoffen zich op. Daarnaast kan door een slechter werkende lever de ontlasting afnemen, dit heeft vervolgens invloed op het (niet goed meer) kunnen opnemen van vitaminen en voedingsstoffen in je darmen.

Berg legt uit dat om je lever gezond te houden twee stofjes erg belangrijk zijn: het aminozuur methionine en halfvitamine choline. Choline ondersteunt de vetverbranding, methionine is nodig om glutathion aan te maken, een van de belangrijkste antioxidanten om je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen. Beide stoffen zitten vooral in dierlijke (eiwitrijke) voeding: vlees, vis, melkproducten en eieren. Choline zit ook in kruisbloemige groenten en methionine in noten.

Om je lever te ontvetten geeft Berg de volgende tips: minder de inname van koolhydraten, eet een ruime portie groente (waaronder kruisbloemige groenten) en bouw periodes van intermittent fasting in om de vetbranding te stimuleren. Blijf zorgen voor voldoende eiwit in je dieet, zodat je genoeg methionine en choline binnenkrijgt en zorg vol voldoende vet, zodat je je ontlasting goed op gang houdt. Om de lever een extra handje te helpen met het ontvetten raadt hij aan om extra choline als supplement te nemen.

Let wel (SHA): uit diverse onderzoeken is gebleken dat een te hoge methionine-consumptie (in ieder geval bij ratten en muizen) leidt tot: snellere veroudering, geheugenverlies, een verhoogd risico op Alzheimer, versnelde tumorgroei bij kanker en verhoogde laaggradige inflammatie. Het is dus belangrijk om niet meer eiwitten te eten, dan je daadwerkelijk nodig hebt.

Samenvatting Saskia Hof-Audier


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.