Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Vermelding van toegevoegde suikers op verpakt voedsel en frisdrank kan risico hartziekten/diabetes verminderen en gezondheidskosten halveren

AMERICAN HEART ASSOCIATION

Een etiket met de vermelde toegevoegde suikers op alle verpakte voedingsmiddelen en suikerhoudende drank zou substantiële gezondheids- en kostenbesparende voordelen bieden in de VS in de komende 20 jaar, volgens nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in de uitgave Circulation van de American Heart Association.

Met een gevalideerd model konden onderzoekers een aanzienlijke verlaging voorspellen in cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2 van 2018 tot 2037, als zo’n verplichte toevoeging op het voedingswaarde etiket zou worden geďmplementeerd.

Slechte voeding, vooral met een overdaad aan suiker, is een bekende, te voorkomen oorzaak van cardiovasculaire ziektes en diabetes. De Food and Drug Administration (FDA) kondigde in 2016 een toegevoegde suikervermeldingsvoorwaarde aan op het voedingswaarde etiket.

“Het doel van ons onderzoek was het maken van een inschatting van de impact van FDA’s toegevoegde suikermelding op het verminderen van het suikergebruik en het voorkomen van diabetes en cardiovasculaire ziektes,” zegt Renata Micha, RD, PhD, van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University in Boston.

“Onze uitkomsten geven aan dat tijdige implementatie van toegevoegde suikervermelding de consumptie van suikerhoudende voeding en drankjes kon verminderen, met als resultaat een verbetering van de gezondheid en een verlaging van kosten in de gezondheidszorg.”

Het onderzoek was opgezet als onderdeel van een gesubsidieerd initiatief door National Institutes of Health, Food-PRICE, van Tufts University, om voedingsstrategieën te ontwikkelen die de grootste impact kunnen hebben op het verbeteren van dieet en gezondheid in de VS.

De onderzoekers voorspellen dat het toegevoegde suikerlabel tussen 2018 en 2037 meer dan 354.000 gevallen van cardiovasculaire ziektes kan voorkomen en kan leiden tot bijna 600.000 minder gevallen van diabetes type 2. De geschatte daling van netto gezondheidskosten zou meer dan 31 miljard dollar kunnen zijn, rekening houdend met beleidskosten, en exclusief maatschappelijke kosten zoals productiviteitsverlies.

“Wij, en anderen, hebben aangetoond dat voedseletikettering een doelgerichte strategie kan zijn als ondersteuning voor consumentenkeuzes en effectief het consumentengedrag kan veranderen,” zegt Micha.

De onderzoeksauteurs denken dat het etiket met toegevoegde suikers de voedsel- en frisdrankmakers waarschijnlijk zal aanmoedigen om hun producten te herformuleren. Daardoor calculeren ze dat de impact twee keer groter is dan alleen het toegevoegde suiker etiket, op meer dan 700.000 minder gevallen van cardiovasculaire ziektes en 1,2 miljoen minder diabetesgevallen, met netto gezondheidskostenbesparingen van meer dan 57 miljard dollar.

Door het mogelijke gevolg uit te leggen wat een verplicht toegevoegde suikers etiket zou hebben op suikergehaltes, wijst Micha op recente ervaringen met voedselfabrikanten die transvetten in hun producten verminderden of verwijderden als gevolg van transvet etikettering op producten in de VS. “Dat geeft aan dat verplichte etikettering van toegevoegde suikers de voedingsindustrie kan stimuleren om suikers in hun producten te verminderen,” zegt zij.

“Duidelijke, makkelijk te begrijpen voedingsetiketten kunnen iedereen op weg helpen naar gezond eten,” zegt Linda Van Horn, PhD, RDN, vrijwillig expert, professor en hoofd Voeding van het Department of Preventive Medicine van de Feinberg School of Medicine, Northwestern University in Chicago. “Consumenten worden gesterkt om meer overwogen voedselkeuzes te maken die zullen helpen om het risico op hartziektes en beroertes te verminderen en langer en gezonder te leven.”

Hoewel er recentelijk een terugval was in suikerconsumptie, vooral suikerhoudende dranken, consumeren Amerikanen nog steeds meer dan 300 calorieën per dag aan toegevoegde suikers. De grootste bron is suikerhoudende drank, gevolgd door koek, cake en gebak, snoep en ijs.

“Onze bevindingen zouden zelfs behoudend kunnen zijn en de volledige gezondheids- en economische impact onderschatten. Het model evalueerde alleen gezondheidsvoordelen en kostenbesparingen op diabetes en cardiovasculaire ziektes,” zegt Micha, en voegde toe dat de impact op andere gezondheidsrisico’s nog meer kan bijdragen tot gezondheidsvoordelen en verminderde kosten.

Vertaling: Ellen LamOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.