Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Koorts verandert immuuncellen zodat ze infecties beter aankunnen

Van koorts is bekend dat het onze immuuncellen helpt krachtiger te maken, en wetenschappers in Shanghai hebben nieuw bewijsmateriaal gevonden dat uitlegt hoe. Ze vonden bij muizen dat koorts oppervlakteprote´nen op immuuncellen zoals lymfocyten verandert, zodat ze beter in staat zijn om via bloedvaten te reizen om de plaats van infectie te bereiken.

"Een goed ding over koorts is dat het de lymfocytenhandel naar de plaats van infectie kan bevorderen, dus je zult meer immuuncellen in het ge´nfecteerde gebied hebben die de ziekteverwekker kwijt zullen raken", zegt Shanghai Institute of Biochemistry and Cell Biology (SIBCB) Professor en senior auteur JianFeng Chen.

Om tot een infectie te komen, moeten witte bloedcellen zich hechten aan het bloedvat en vervolgens verplaatsen naar het ge´nfecteerde weefsel of de lymfeklier.

Tijdens deze stap worden moleculen die bekend staan als integrinen tot expressie gebracht op het oppervlak van lymfocyten. Integrinen zijn celadhesiemoleculen die de lymfocytentransport regelen tijdens ontstekingen.

Chen en collega's ontdekten dat koorts de werking van heat shock-eiwit 90 (Hsp 90) in T-lymfocyten verhoogt. Dit eiwit bindt zich aan een type integrine op de lymfocyten - α4-integrines - die de adhesie van lymfocyten aan het bloedvat bevorderen en uiteindelijk tot een versnelde verplaatsing naar de infectieplaats.

De onderzoekers ontdekten dat door koorts ge´nduceerde Hsp90 aan de integrinestaart bindt en integrineactivering induceert. Bovendien kan ÚÚn Hsp90 binden aan twee integrinen, leidend tot een clustering van integrinen op het lymfocytoppervlak. Als resultaat activeren de geclusterde integrinen een signaleringsroute die de transmigratie van lymfocyten bevordert.

"Onze bevindingen tonen aan dat dit mechanisme niet alleen van toepassing is op lymfocyten, maar ook op aangeboren immuuncellen zoals monocyten", zegt Chen. "Het is een algemeen mechanisme dat van toepassing kan zijn op veel verschillende immuuncellen die α4-integrines tot expressie brengen."

Het team gebruikte ook dierstudies van bacteriŰle infecties en andere koortsmodellen om hun bevindingen te bevestigen. Toen de route tussen de Hsp90 en integrine werd geblokkeerd, stierven studiemuizen snel. Ze hebben ook geleerd dat dit mechanisme erg temperatuurspecifiek is. "In dit artikel vonden we dat de Hsp90 alleen kan worden ge´nduceerd bij een temperatuur boven 38,5 ░ C," zegt Chen, en legt uit hoe het mechanisme doelgericht en effectief is, maar omkeerbaar.

De onderzoekers geloven ook dat andere stress, niet alleen koorts, kan induceren Hsp90-expressie. "Daarom denken we dat in verschillende situaties, zoals auto-immuunziekten en kanker, deze Hsp90-α4-integrine-route betrokken kan zijn", zegt Chen. Bij auto-immuunziekten kan afwijkende handel in immuuncellen naar verschillende organen of weefsels tot ziekte leiden. "Maar als je dit pad blokkeert, kun je misschien de handel in immuuncellen remmen tijdens chronische ontstekingen of auto-immuunziekten," zegt hij.

Vertaling: Pieter Tau


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.